Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Is ‘s werelds eerste kweekvleesboerderij in aantocht? 2. Bio-omzet groeit naar 1,4 miljard euro. 3. Spectaculaire cijfers voor Just Eat Takeaway.

1. Eerste kweekvleesboerderij ter wereld

Stichting RESPECTfarms gaat onderzoeken of het haalbaar is boeren rechtstreeks te betrekken bij vleeskweek. Het uiteindelijke doel van de stichting die zich inzet voor de toepassing van meer technologie in de landbouw: het openen van ‘s werelds eerste kweekvleesboerderij.

De stichting wordt ondersteund door onder meer de Maastrichtse kweekvlees start-up Mosa Meat. De organisatie verwacht anderhalf jaar nodig te hebben om de plannen voor de eerste kweekvleesboerderij gereed te hebben. De benodigde 900 duizend euro is inmiddels toegezegd door verschillende partijen. Naast Europese partners, worden ook organisaties voor boeren en dierenrechten betrokken bij het project.

De marktintroductie van kweekvlees op grotere schaal is dichtbij. Singapore, dat zelf weinig landbouwgrond heeft, is één van de weinige landen waar de verkoop is toegestaan en al realiteit is. In Europa zullen de nodige regels moeten veranderen om verkoop en zelfs het op voorraad hebben van kweekvlees uit laboratoria mogelijk te maken. Vorig jaar werd in het Europees Parlement gezegd dat ons werelddeel achterop raakt bij deze ontwikkeling als we niet snel de regels aanpassen. 

Overigens wordt de prijs van een kilo kweekvlees op dit moment door Mosa Meat nog getaxeerd op zestig euro. Volgens een onderzoek van bureau CE Delft zou dit bedrag in 2030 kunnen zijn gedaald naar vier tot vijf euro.

2. Bio-omzet groeit naar 1,4 miljard

De omzet aan bioproducten groeide in 2022 naar 1,4 miljard euro. Dat is 36% meer dan in 2020, aldus Bionext en bureau GfK. Consumenten kochten vorig jaar gemiddeld 33 keer een biologisch product, vier keer vaker dan in 2020. De gemiddelde besteding per biologisch product was in 2022 5,30 euro. Bijna driekwart van de biologische aankopen wordt gedaan in supermarkten. 96% van alle Nederlandse huishoudens koopt wel eens een biologisch product.

De omzet aan verse biologische producten (plus 41%) groeide harder dan de uitgaven aan bio-kruidenierswaren (plus 25%). “Kortom, consumenten kopen meer versproducten dan biologische houdbare producten”, aldus Bionext. In hoeverre de bio-consument wordt afgeschrikt door prijsverhogingen en een krapper budget, is nog lastig te voorspellen. Bionext stelt op grond van het GfK-onderzoek wel: “68% van de biologische omzet komt van groepen die (nog) geen last hebben van de crisis.”

Huishoudens met een bovengemiddeld inkomen, tweeverdieners, kostwinners en welgestelde gepensioneerden vormen de hoofdmoot van de bio-kopers. Samen zijn zij goed voor 60% van de totale bio-omzet. De belangrijkste motivatie om bioproducten te kopen is het gebruik van gezonde ingrediënten. Ruim vier op de tien bio-kopers noemt dit als drijfveer.

Ook het biologisch landbouwareaal groeide vorig jaar. Het aandeel in de totale landbouw is met bijna 80.000 hectare nu 4,4%. Het aandeel bio-landbouw groeit al zeven jaar op rij. In 2015 ging het om iets minder dan 57.000 hectare. Het gemiddelde bio-aandeel in de Europese Gemeenschap ligt overigens op 9,2%. De Green Deal van de Europese Commissie streeft naar een aandeel van 25% in 2030.

Lees hier meer over de toenemende aandacht voor biologische producten »

3. Spectaculaire groeicijfers voor Just Eat Takeaway

Het aantal bestellingen via platforms van Just Eat Takeaway (JET) daalde vorig jaar met 9%. Maar die ontwikkeling ligt voor de hand, omdat we vorig jaar minder kampten met lockdowns, die de bezorging nu eenmaal sterk stimuleerden. Worden de resultaten van JET in het afgelopen jaar vergeleken met het laatste normale businessjaar 2019, dan zijn die zonder meer spectaculair te noemen.

De handelswaarde (ofwel GTV, Gross Transaction Value) van de via JET geplaatste bestellingen kwam in 2022 uit op een bedrag van omgerekend 28,2 miljard euro. Vooral dankzij grote overnames in de achterliggende jaren (Just Eat, Grubhub en andere) lag de GTV vorig jaar zeer ruim boven die van 2019. Dit geldt ook voor het aantal bestellingen. In 2019 verwerkte het bedrijf 159,2 miljoen orders, tegen ruim één miljard vorig jaar.

Het aantal bezorgrestaurants op de platforms van JET explodeerde. 2019 werd afgesloten met ruim 53.000 partners, tegen liefst 680.000 vorig jaar. De gemiddelde besteding per order was vorig jaar 26,88 euro tegen 20 euro in 2019. Drie jaar geleden had JET wereldwijd 19,5 miljoen actieve klanten, tegen 94 miljoen in 2022.

Nederlandse cijfers specificeert JET’s zusterbedrijf Thuisbezorgd.nl niet meer zo nauwgezet als voorheen. Duidelijk is dat de gemiddelde Thuisbezorgd-omzet per aangesloten bezorgrestaurant de laatste jaren flink toenam. Volgens mededelingen van JET in de media, boekt een Nederlandse partner nu ruim 120 duizend euro jaaromzet via het platform. In 2019 was dat zo'n 25 duizend euro minder per bezorgrestaurant.

Omdat de druk van aandeelhouders en investeerders in de internationale platformeconomie momenteel enorm is, is voor JET echter het beste nieuws van 2022 dat er - eindelijk - winst werd gemaakt. Over heel vorig jaar is die winst weliswaar beperkt, maar de winst van 150 miljoen euro over de tweede helft van 2022 is substantieel.