De coronacrisis heeft veel ontwikkelingen in een stroomversnelling gegooid. Dit zien we vooral terug in de food tech industrie, waar ontwikkelingen als urban farming, alternatieve eiwitten, online winkelen, robotisering en bezorgtechnologie allemaal een vlucht hebben genomen. De weg naar een weerbaarder voedselsysteem lijkt te lopen via technologie. Een greep uit recente investeringen.
Verticale boerderij PlantLab sleept 20 miljoen binnen
Het Nederlandse PlantLab timmert met hun kleinschalige high tech Plant Production Units (PPU) al jaren aan de weg. Een PPU is een hermetisch afgesloten ruimte waar door middel van technologie het groeiproces van gewassen wordt geoptimaliseerd. Dat zorgt voor een hogere opbrengst en aanzienlijk minder verspilling en grondstofverbruik. PlantLab is één van de vele bedrijven die op deze manier het voedselsysteem wil verbeteren. Met de recente investering van 20 miljoen euro van De Hoge Dennen Capital wil het bedrijf internationaal uitbreiden naar onder andere de Verenigde Staten.
Afresh krijgt 12 miljoen voor een kunstmatig intelligente versafdeling
Supermarkten doen het goed, maar het managen van de versafdeling is uitdagend. Nog altijd gaat veel onverkocht voedsel verloren. Afresh hoopt een oplossing te hebben in de vorm van kunstmatige intelligentie en machine learning. De algoritmes houden het klantgedrag bij en voorspellen met hoge mate van zekerheid precies hoeveel voorraad een supermarkt nodig heeft. Dat scheelt in de inkoop én in de verspilling. Zeker in coronatijd lijkt dat geen overbodige luxe. Het consumentengedrag verandert in rap tempo en blijft moeilijk te voorspellen. Misschien dat computers ook hier een uitkomst bieden.
Zuul scoort 9 miljoen voor dark kitchens in New York
Dark Kitchens zijn professionele restaurantkeukens zonder front of house. Hier wordt exclusief voor bezorging en catering gekookt. Met de enorme groei van bezorging wereldwijd groeit ook het aantal dark kitchens, waar social distancing makkelijker na te leven is. Overigens heeft Zuul fikse concurrentie van onder andere Cloud Kitchens van ex-Uber-baas Travis Kalanick. Die hebben ondertussen al 400 miljoen dollar aan investeringen voor hun kant en klare dark kitchens.
Joywell mag voor 6,9 miljoen suiker vervangen met eiwit
Door de coronacrisis grijpen we gezamenlijk naar comfort foods. Dat betekent onder andere veel suiker. Alternatief eiwit bedrijf Joywell gebruikt bepaalde eiwitten uit tropische vruchten om een gezond maar nog steeds zoet alternatief voor suiker te produceren. Uit een specifiek ras wonderbessen halen ze bijvoorbeeld het eiwit miraculin, dat maar liefst 5500 keer zoeter is dan suiker. Tot nu toe heeft Joywell alleen een ijsje met miraculin, maar het eiwit is zo sterk dat alles in principe zoet gemaakt kan worden. met een investering van 6,9 miljoen dollar zijn we benieuwd naar de volgende stap.