Recent trok de geprinte plantaardige biefstuk van Loetje royaal de aandacht in de media. Food Inspiration vroeg zich af: kun je bij je geprinte biefstuk straks ook een geprint drankje krijgen?
De trend richting een plantaardiger dieet geeft de toepassing van foodprinters een flinke duw in de goede richting. De in laagjes geprinte biefstuk van Loetje, ontwikkeld door Redefine Meat, is een mooi voorbeeld. Inmiddels komen er volop plantaardige karbonades, burgers, bacon, kip, zalm en andere vis- en vleessoorten uit de foodprinter. Op het eerste oog zijn ze vaak niet van écht vlees te onderscheiden.
Maar hoe zit dat met drinks? Welk geprint drankje bestellen we straks bij ons geprinte vlees of vis?
1. Printpatroon ín je cocktail
Geprint 'latte art' op je koffie en ook printpatronen op andere drankjes kennen we al langer dan vandaag. Maar een zelfontworpen printpatroon in jouw cocktail? 3D-figuren die zweven in het drankglas: dat is waarin het Oostenrijkse bedrijf Print a Drink zich specialiseert. Het bedrijf is met zijn drankprinters in te huren voor presentaties overal ter wereld.
Om ervoor te zorgen dat het geprinte patroon in een drankje zichtbaar wordt, biedt de precisie van een robotarm uitkomst. Op de robotarm is een printer bevestigd. Via een glazen inktnaald wordt met een olie-achtige vloeistof een 3D-figuur in het drankje geprint.
Voorwaarde is wel: het alcoholpercentage van het drankje moet lager liggen dan 40 procent, want anders drijft het printpatroon snel af. Onder de juiste condities houdt het printpatroon in het glas ongeveer tien minuten stand. Sinds kort heeft Print a Drink compacte 3D-drankprinters in zijn pakket.
2. Smaakjes printen in je eigen keuken
Print a Drink is niet het enige bedrijf dat zich richt op de drankensector. Begin 2022 lanceerde Cana zijn ‘moleculaire drankprinter’. Zelf noemt het Amerikaanse bedrijf zijn printer ‘Netflix for Drinks’. Maar je kunt ook spreken van een ‘dranksynthesizer’. Het bedrijf haalde bij een investeringsronde begin dit jaar $30 miljoen startkapitaal op.
Cana wil een duurzaam alternatief bieden voor de mileubelastende drankenindustrie. Uitgangspunt van de bedenkers was het simpele feit dat alle denkbare dranken vrijwel geheel uit water bestaan. De smaak vormt feitelijk maar hooguit één procent van de substantie. Via een cartridge die gevuld is met de belangrijkste kernsmaken, kun je met een Cana-drankprinter in je eigen keuken een vrijwel oneindig aantal verschillende dranken maken. En dat levert milieuwinst: het bespaart een hoop energie, transport en verpakkingsmateriaal.
Het marktdebuut van de Cana One is dichtbij. Komend jaar is de eerste generatie drankprinters voor enkele honderden dollars verkrijgbaar. De printer is te bedienen met een app op de smartphone. Klanten kunnen daarnaast een abonnement-service afsluiten voor de cartridges.