Iedere maand zet Food Inspiration een foodstart-up in de spotlights. Een nieuwkomer met een innovatief product of idee. Deze maand: Johnny Cashew, een producent van cashewnoten die onnodige co2-uitstoot, armoede en voedselverspilling tegengaat. 

Wat doet Johnny Cashew anders?

Oprichter Hayo de Feijter: “Bijna alle cashewnoten die we in Europa eten, komen uit Afrika. Echter, 90% wordt vanuit Afrika eerst verscheept naar Azië, waar de noten gepeld worden. Vervolgens worden ze naar Europa getransporteerd. Dat is een omweg van tenminste 12.000 vervuilende kilometers. Kilometers die niet nodig zijn. Vanuit Johnny Cashew laten wij de noten lokaal pellen in Afrika en verschepen we ze rechtstreeks – zonder omweg – naar Europa. Dat betekent minder CO2-uitstoot en dus minder impact op het milieu.”

Minder uitstoot is geweldig, maar jullie maken nog steeds voedselkilometers. Hoe kan je dan CO2-neutraal zijn? 

De Feijter: “De kilometers die we maken, leggen we zo groen mogelijk af. Onze boten varen direct naar Europa, en we zorgen ervoor dat zoveel mogelijk biobrandstof wordt gebruikt voor het transport. Dit doen we via het Good Shipping Program. De CO2 die we in de keten alsnog uitstoten, compenseren we door bomen aan te planten via non-profitorganisatie Forliance in Tanzania.” 

"In 2050 moet iedereen met z’n poten van andermans noten afblijven."

Hoe werken jullie aan zero waste? 

De Feijter: “Vrijwel alle cashewnoten die je in de winkel koopt zijn heel. Er zitten geen stukjes in. Dat is gek, want tijdens het pellen breken de noten wel eens. Op pellocaties worden die stukjes weggegooid omdat ze niet als volwaardige noten gezien worden. En dat terwijl we een groot deel van de noten als consument zelf vaak weer crushen voor in de yoghurt of curry. Wij zijn tegen voedselverspilling. Kleinere stukjes cashewnoot zijn net zo lekker als de hele noten. Dus vind je in onze zakjes ook gebroken nootjes. No waste!”

Hoe dragen jullie bij aan zero poverty?

De Feijter: “De cashewmarkt wordt gedomineerd door grote Aziatische partijen. Zij bepalen de prijzen. En die zijn laag. Wij zijn een eigen cashewfabriek gestart In Tanzania. Daardoor creëren we lokale werkgelegenheid. De medewerkers betalen we een eerlijke prijs. Ook werken we samen met Fairtrade aan een armoedevrije cashewketen. Boeren krijgen bovenop de huidige notenprijs een Fairtrade-premie. Een eerlijke prijs draagt ook bij aan de verbetering van andere leefomstandigheden, zoals onderwijs en gezondheidszorg.” De notenpellers van Johnny Cashew

Verkrijgbaarheid

De cashewnoten van Johnny Cashew zijn verkrijgbaar voor foodservice en foodretail. De noten zijn onder andere verkrijgbaar bij diverse Lidl-winkels, via Pieter Pot en via flitsbezorger Gorillas. 

Wat is jullie ultieme doel? 

De Feijter: “Dat iedereen in 2050 met z’n poten van andermans noten afblijft. Oftewel: dat er geen omreiscashew meer bestaat en alle noten gepeld worden op de plek van productie. Wij laten zien dat dat kan. Afgelopen jaar hebben we 100.000 kilo noten verkocht. Als meer bedrijven en consumenten gebruik gaan maken van onze noten, dragen ze direct en indirect bij aan betere leefomstandigheden voor de mensen in Afrika, minder CO2-uitstoot en minder voedselverspilling.” 

Hayo de Feijter
 Wil je de noten van Johnny Cashew zelf proeven? Kom dan naar de Food Inspiration Days. Op het start-uppodium presenteren de ondernemers hun verhaal, en in het start-upatelier kun je de producten proeven.