Ze waren een van de Food100 FoodHelden van 2021. De van oorsprong Syrische Rahaf al Lymoni en Tamim Kbarh zagen een gat in de markt en waren net gestart met een duurzaam en gezond cafeïnevrij koffiealternatief. Van dadelpitten - een reststroom van de dadelproductie - maken zij dadelkoffie. Hoe staan ze er drie jaar later voor? Tijd voor een update.
Rahaf al Lymoni speelde al met het idee om dadelpittenkoffie te maken, toen ze nog in Damascus woonde. Doordat ze moest vluchten vanwege de onveilige situatie in haar land raakte het idee wat op de achtergrond. Totdat ze vanuit het AZC, waar ze inmiddels met haar verloofde Tamim Kbarh verbleef, bij een incubator-programma terecht kwam en haar businessidee alsnog ten uitvoer kon brengen. En zo startte het tweetal met de productie van duurzame, gezonde en geupcyclede dadelpittenkoffie.
Lees ook: Food100-lijst van 2024 is bekend!
Anno 2024 is Daffee Coffee still going strong. Sterker nog, de groeiambities zijn groter dan ooit. Naast directe verkoop in de eigen webshop is Daffee in Nederland en België verkrijgbaar bij Holland & Barrett en bij biogroothandel UDEA, waar ook Ekoplaza onder valt. Daarnaast is Daffee gelist bij twee groothandels in Zweden en actief in het Midden-Oosten. In Nederland staat Daffee op de kaart in meer dan 15 cafés en restaurants. Kbarh: “We werken ook nauw samen met een grote cateraar, waardoor we Daffee binnenkort kunnen lanceren in een aantal bedrijfskantines.”
B Corp
Daffee verwerkt dadelpitten, die anders weggegooid worden, tot een hoogwaardig nieuw product. En daar houden de duurzame ambities niet op. Zo is al het verpakkingsmateriaal eco-friendly en werken de ondernemers uitsluitend met biologische dadelboeren. “Het was niet eenvoudig om die boeren te vinden, maar nu weten we zeker dat er geen chemicaliën worden gebruikt bij de teelt”, vertelt Kbarh in een eerder interview. “Daarnaast verbeteren we de transparantie in de dadelketen, zodat consumenten de oorsprong van onze dadels kunnen traceren en het productieproces op een volledig transparante manier kunnen begrijpen.” Als kers op de taart voor al die duurzaamheidsinspanningen heeft Daffee dit jaar de B Corp-certificering behaald.
Volgens Kbarh heeft Daffee het momentum mee. “De koffieteelt staat onder druk door klimaatverandering. Het gevolg zijn tegenvallende oogsten en sterk stijgende prijzen. Daffee wil consumenten daarvan bewust maken en biedt een duurzaam alternatief. Door Daffee in de markt neer te zetten als ‘date coffee’, of dadelkoffie, willen de ondernemers een eigen niche claimen, net als matcha binnen thee.
Ambitieuze groeistrategie
De ondernemers zijn ondertussen nog net zo ambitieus als toen ze van start gingen met hun bedrijf. Hun groeistrategie is gericht op vier pijlers:
-
Positionering: Daffee positioneren als een innovatief en duurzaam koffiealternatief.
-
Strategische partnerships: Daffee zet in op intensieve samenwerking met groothandels, retailers en foodserviceorganisaties voor verdere marktgroei.
-
Productdiversificatie: Om dadelkoffie voor meer koffiemachines toepasbaar te maken, lanceert Daffee binnenkort whole bean Daffee. Dit product is klaar voor marktintroductie en ontwikkeld samen met verschillende R&D-organisaties.
-
Geografische uitbreiding: Daffee is al succesvol in de Arabische Golfregio, waartoe Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten behoren. In 2025 zijn er vergevorderde plannen om ook de Australische en Zuid-Aziatische markt te betreden.
Meer koffie-innovatie: Northern Wonder maakt koffie zonder koffieboon »