Saus: chefs kunnen niet zonder, gasten willen niet zonder. Want een smaakvolle saus geeft een gerecht karakter. Maar welke sauzen zijn trending? En welke smaken zijn populair? Food Inspiration selecteerde 5 trends aan de hand van gesprekken met 3 professionele smaakmakers.

1. Koreaanse smaken in opkomst

De Koreaanse keuken, waarin onder meer suikers en pepers worden gecombineerd, is hot. De hashtag #kfood is trending op social media. Dat zie je ook terug op het gebied van smaken en sauzen. Volgens Hans de Kruijf, executive chef bij maaltijdproducent Henri, zijn met name jonge mensen dol op de Koreaanse combinatie van zoet en pittig. Dat ziet ook Remia, die voor de nieuwe Remia Mama Asia lijn drie Koreaanse smaken ontwikkelde: een Koreaanse mayo, een Koreaanse bbbq-saus en een teriyaki saus. Anniko Dijkman, productmanager foodservice bij Remia: "Wij merken dat je met deze sauzen aan een breed scala recepten smaak kunt toevoegen en dat er veel mee geëxperimenteerd wordt onder de jeugd."

De populairiteit van Koreaanse smaken ziet ook Rob van Giessen, picolier bij Verstegen: “Onze Aziatische zwarte pepersaus is een van de populairste sauzen van het moment. Deze wordt vaak gebruikt bij pokébowls, eveneens een populair gerecht in de horeca, maar wordt ook regelmatig ingezet als lak voor vleesgerechten, zoals spareribs.” Onder andere de Rotterdamse sterrenchef François Geurds is erg enthousiast over het smaakprofiel van deze saus.

Lees hier meer over het nieuwe, laagdrempelige concept Franky's Grill van François Geurds » 

#kfood

De term #kfood staat voor food dat afkomstig is uit Zuid-Korea. Er is een groeiende trend te zien in de verkoop van deze producten in ons land, en ook in andere Europese landen. De populariteit is met name te danken aan social media, waar foto's en filmpjes onder de naam #kfood of #koreanfood regelmatig viral gaan. De groeiende invloed van Zuid-Korea buiten de eigen landsgrenzen is overigens niet alleen te zien in de foodindustrie. De K-cultuur is überhaupt booming. Alles wat uit Zuid-Korea komt lijkt tegenwoordig aan te slaan in Europa. Van K-pop tot K-beauty tot K-film en K-fashion.

2. Klassiekers blijven populair

Klassieke sauzen zoals pepersaus en champignonsaus blijven populair. Zowel bij Henri als bij Verstegen zijn dit al jaren de best verkochte sauzen. De Kruijf: “Wel zie je dat deze klassiekers tegenwoordig iets minder zwaar en vet zijn dan vroeger, en regelmatig ook gezonder.” Henri werkt sinds kort met een sojavrije slagroomvervanger waardoor de vraag naar klassieke lactosevrije en plant-based sauzen ook ingevuld kan worden.

3. Sauzen zonder zout, suiker en E-nummers

Van Giessen: “Zowel chefs als consumenten willen tegenwoordig weten wat er in de producten zit. Als het net zo lekker is maar gezonder, dan willen veel mensen dat graag. We zien dan ook een groeiende vraag naar sauzen zonder suikers of zout. Maar ook sauzen waarin geen onnodige E-nummers gebruikt worden zijn trending.”

Verstegen lanceerde onlangs een nieuwe lijn met sauzen zonder suiker, en ook Remia maakt reclame voor hun sauzen, waaronder ketchup zero en fritessaus zero, met 0% toegevoegde suikers. 

 

Umami is een wonderwoord op dat gebied. In een saus die umami bevat, heb je minder of zelfs helemaal geen zout nodig, omdat de hartige smaak komt van de umami. Daardoor kun je met zo’n saus veel smaak toevoegen aan een gerecht zonder dat je zout nodig hebt. Veel Japanse en ook Koreaanse sauzen - zie ook trend 1 - bevatten umami. De umami-smaak wordt vaak omschreven als hartig, of bouillonachtig. Ook veel gefermenteerde sauzen - zie trend 4 - bevatten umami.

4. Gefermenteerde sauzen

In de foodservicemarkt wordt vaak gewerkt met sauzen die gelaagd zijn en complementair aan een gerecht. Complexere smaakprofielen geven gerechten namelijk een rijkere smaak. Gefermenteerde sauzen hebben vaak zo’n complex smaakprofiel. Naast dat ze rijk aan smaak zijn, bevatten deze sauzen vaak ook probiotica, goede bacteriën die bijdragen aan een goede balans van je microbioom. Klinkt misschien ingewikkeld voor de gast, maar het komt er in de praktijk op neer dat deze sauzen vaak gewoon gezond(er) zijn.

5. Mexicaance salsa’s

Mexicaanse gerechten blijven in de Nederlandse keuken ongekend populair. Salsa’s zijn hot. Dat ziet ook knoflook- en kruidenspecialist Bresc, die dit najaar twee nieuwe salsa's lanceerde. Het woord 'salsa' betekent letterlijk overigens 'saus' in het Spaans. Traditionele salsa’s worden bereid met verse ingrediënten zoals tomaat, chilipeper, ui en koriander en variëren van mild en fruitig tot intens pittig en rokerig. Salsa’s worden in Nederlandse restaurants regelmatig gebruikt als topping op vleesgerechten, of worden verwerkt in wraps of ovenschotels.

De drie foodserviceprofessionals die voor dit artikel geïnterviewd werden, zijn:

  • Hans de Kruijf, executive chef bij maaltijdproducent Henri

  • Rob van Giessen, picolier bij kruiden en sauzenproducent Verstegen

  • Anniko Dijkman, productmanager foodservice bij Remia, specialist in sauzen, dressings en vetten