Tijdens de Food Inspiration Days op 14 en 15 oktober kun je kennismaken met tientallen innovatieve foodproducenten die op hun manier een bijdrage leveren aan de toekomst van ons voedselsysteem. Van no waste supersoep tot duurzame vis, van hybride carpaccio tot 100% plasticvrije verpakkingen. Deze 15 New Dutch producers ontmoet je op de Food Inspiration Days!
Alle foodproducenten die in dit artikel worden benoemd, staan tijdens de Food Inspiration Days op de Speed, Meet & Serendipity stage. Bezoekers van het evenement kunnen van 14.00 - 15.00 uur met deze partijen B2B-speeddaten. Daarnaast is er een foodmarkt waar 50 partners van Food Inspiration producten presenteren waarmee entrepreneurs in foodservice hun business kunnen verbeteren. Nog geen ticket voor de Food Inspiration Days? Reserveer die hier »
1. Henri - No waste supersoep
Chefs hebben een hekel aan eten weggooien. Zo ook Hans de Kruijf, het culinaire brein van foodproducent Henri. Hij ontwikkelde een productenlijn waarbij hij reststromen van Hollandse groenten verwerkt tot smaakvolle soepen. Supersoepen, noemt hij ze.
2. De Fryske - Duurzame kaas
Met zijn kaasbedrijf De Fryske wil Catharinus Wierda de grote bulk in kaas verduurzamen. Daarvoor werkt hij samen met lokale boeren die natuurinclusief werken en die 20% van hun land vrijhouden voor weidevogels.
Lees ook: Kleine kaasmaker uit Friesland verandert spelregels voor foodservicesector »
3. Dutch Dumplin - New Dutch dumplings
Een dumpling met een vulling van veggie rendang, of met zuurkool en rookworst. Jeroen Hermans produceert deze bijzondere snacks vanuit zijn bedrijf Dutch Dumlin. Zijn dumplings zijn naar eigen zeggen een Nederlandse variatie van het oorspronkelijke Aziatische hapje.
New Dutch
De 15e editie van de Food Inspiration Days staat in het teken van New Dutch. Dit thema wordt eveneens omarmd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Het staat voor een toekomstbepalend beeld waarin we als land trots zijn op onze architectuur, design, technologie en open mind. En op ons voedselsysteem. Want met alle huidige uitdagingen in onze branche is het goed om vooruit te kijken. Naar een systeem dat bruist van innovatie, gestoeld is op de kennis van vroeger maar doorontwikkeld met de technologie van vandaag en morgen.
4. Selekt Meat - Hybride carpaccio
Selekt Meat lanceerde onlangs vanuit hun label Fortuna Carpaccio een hybride carpaccio: een variant die 25% zeewier bevat. Deze hybride carpaccio smaakt vrijwel hetzelfde, maar heeft een veel lagere CO2-uitstoot dan de klassieke rundercarpaccio.
5. SNACK WITH BENEFITS - No waste snacks
SNACK WITH BENEFITS is een start-up die plant-based snacks maakt van Nederlandse groenten die anders afgekeurd zouden worden. De start-up had al een maissnack en een bloemkoolsnack, op de Food Inspiration Days presenteert het bedrijf hun nieuwste product.
6. Santa Maria - #kfood
Alles wat uit Korea komt is hip, ook Koreaanse foodproducten. Met de naam #kfood worden ze massaal gedeeld via filmpjes op TikTok. Foodproducent Santa Maria speelt in op deze trend met hun nieuwe lijn met Koreaanse producten voor de Nederlandse foodservicemarkt.
Lees hier meer over de #kfood-trend »
7. Conpax - 100% plasticvrije verpakkingen
De meeste kartonnen verpakkingen hebben nog altijd een plastic coating en zijn daardoor niet volledig plasticvrij. Disposable producent Conpax introdueert nu een milieuvriendelijke lijn met een coating die wel 100% plasticvrij is, een coating gemaakt van zeewier.
8. Bonduelle - Plantaardige convenienceproducten
Hoe kun je er als chef voor zorgen dat jouw gerechten smaakvoller, makkelijker en winstgevender worden? Het antwoord op die vraag weet Bonduelle. Op de Food Inspiration Days presenteert het bedrijf hun nieuwste plantaardige convenienceproduct voor de foodservicemarkt.
9. PeelPioneers - Geupcyclde sinaasappelolie
250 miljoen kilo sinaasappelschillen blijven er jaarlijks over bij supermarkten, cafés, hotels en restaurants. PeelPioneers verwerkt ze tot waardevolle ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie en maakt van de schillen onder andere sinaasappelolie en vezels.
Lees ook: Door upcycling is dit bedrijf een schakel tussen begin en einde van de voedselketen »
10. The Good Shit Company - Duurzame wodka
Van oud brood heerlijke spirits maken. Joris Leferink doet het vanuit zijn bedrijf The Good Shit Company. Van reststromen produceert hij onder andere Nederlandse wodka. Zijn motto? ‘Waste isn’t waste until we waste it’.
11. Lekker Lupine - Herontdekte peulvruchten
Lupine is een typisch New Dutch ingrediënt: eeuwenoud maar tegelijkertijd pas net herontdekt. Marieke Laméris wil vanuit haar platform Lekker Lupine consumenten, telers, chefs en producenten kennis laten maken met deze eiwitrijke peulvruchten.
12. Symfonio - New Dutch superfood
Fonio komt oorspronkelijk uit West-Afrika. In de Verenigde Staten is het oergraan bijna net zo bekend als quinoa. In Nederland kennen we het nog amper. Vanuit haar bedrijf Symfonio wil Solange Domaye daar verandering in brengen door het superfood ook in Nederland aan de man brengen.
13. Basic Theory Ferments - Fermented food
Van reststromen nieuwe producten maken. Dat is het doel van Do Bongers. In haar fermentorium in Beers maakt ze onder de merknaam Basic Theory Ferments gefermenteerde producten voor de foodservicemarkt.
14. Boslekker - Voedselbosproducten
Voedselbossen zijn goed voor de biodiversiteit, stimuleren een gezond bodemleven en leveren een breed scala op aan gewassen en smaken. Marieke Vanthoor verwerkt vanuit haar bedrijf Boslekker de oogst van voedselbossen tot houdbare producten.
15. Wild ‘n Zilt - Duurzame vis
De vissector transparanter en duurzamer maken. Dat is de missie van Paul Einerhand. Vanuit zijn initiatief ‘Wild ’n Zilt’ werkt hij samen met duurzame vissers. Populaire visrestaurants als Salty Seafood in Zwoelle en Barracuda in Amsterdam hebben zijn vis inmiddels op het menu staan.
Wil je deze producenten live ontmoeten en hun producten proeven? Kom dan naar de Food Inspiration Days op 14 en 15 oktober in Veghel. Reserveer hier je ticket »