Plant-based is een trend. En een groeimarkt. Investeerders zien veel kansen in innovatieve start-ups die alternatieve bieden voor dierlijke eiwitten. Welke bedrijven hebben daarin de meeste potentie? Plant FWD zet ze op een rijtje. Dit zijn de 10 meest innovatieve plantaardige start-ups uit binnen- en buitenland.
Plant FWD is een inspiratie-event dat plaatsvindt op 18 april in Amsterdam. Tijdens het event staat de eiwittransitie centraal. Ook de start-ups uit dit artikel staan op het podium. Food Inspiration wil innovatie in de foodbranche stimuleren, en is daarom partner van Plant FWD.
Vleesvervangers
De Nieuwe Keuken - plantaardige pulled paddo’s
De Nieuwe Keuken is het Nederlandse foodmerk van onder andere Vjèze Fur, bekend als rappende frontman van De Jeugd van Tegenwoordig. Het merk richt zich op het vervangen van vlees met groenten. Het eerste product is op basis van oesterzwamreepjes. De pulled paddo’s zijn onder andere verkrijgbaar bij Crisp en in de eetwinkels van STACH.
The Raging Pig Co - plantaardige bacon
Dit bedrijf uit Zweden produceert plantaardige alternatieven voor varkensvlees. De producten die smaken als bacon en eruit zien als bacon zijn gemaakt van onder andere bietenpoeder, granen en kokosvet. De producten zijn verkrijgbaar via de webshop, ook levert het bedrijf aan restaurants en horecagroothandels.
SNACKWITHBENEFITS- plantaardige snacks
De snacks van SNACKWITHBENEFITS zijn een plantaardig alternatief voor dierlijke frituursnacks. De snacks die het Nederlandse bedrijf produceert zijn gemaakt van reststromen van groenten, zoals bloemkool en maïs. De snacks zijn voor horecagelegenheden een welkome plantaardige aanvulling op de borrelkaart, die op veel plekken nog bestaat uit traditionele vleessnacks uit de frituur.
Food Inspiration selecteerde SNACKWITHBENEFITS laatst als start-up van de maand. Lees hier »
Visvervangers
BettaFish - plantaardige tonijn
De TU-NAH van BettaFish uit Duitsland smaakt naar tonijn en ziet eruit als tonijn maar is 100% plantaardig. Het product wordt gemaakt van bonen en zeewier. De producten van BettaFish zijn beschikbaar voor foodservice en foodretail.
Koralo - plantaardige vis
Ook de alternatieve visproducten van Koralo komen uit Duitsland. Het bedrijf ontwikkelt ‘vis’ op basis van gefermenteerd mycelium en microalgen. Koralo richt zich met name op foodservice en voedselproducenten.
Zuivelvervangers
Foodiq - plantaardige foodinnovaties
Foodiq noemt zichzelf geen voedselproductiebedrijf, maar een foodtechbedrijf dat voedselproducten helpt met het op de markt brengen van plantaardige foodinnovaties. Het bedrijf uit Finland ontwikkelde onder andere een eigen unieke productiemethode voor plantaardige zuivel, op basis van gefermenteerde tuinbonen, en snacks gemaakt van boekweit.
IJsbaart - plantaardig ijs
Het Nederlandse bedrijf IJsbaart maakt vegan ijsjes voor de horeca. Ze zijn gedreven om het #1 challenger-ijsmerk van Nederland te worden. De ijsjes worden gemaakt met onder andere dadels, kokosbloesem, soja en cashewnoten. Op dit moment verkrijgbaar via onder andere Crisp en Gorillas en bij verschillende horeca- en retailverkooppunten.
Andere alternatieven
Plant B - plantaardige eieren
Het Nederlandse bedrijf Plant B biedt een plantaardig alternatief voor de enorme hoeveelheid eieren die we eten. Alleen al in Nederland eten we gemiddeld 210 eieren per persoon per jaar. De plantaardige ei-vervangen van Plant B wordt gemaakt van lupine. Wordt al volop gebruikt in foodservice en is ook beschikbaar via retailkanalen.
STEM - duurzame koffie
STEM is een koffie start-up gevestigd in Parijs die een alternatief wil bieden voor de bestaande koffiemerken. Merken die vaak niet goed zijn voor mens en planeet. STEM zegt dat wel te zijn. Hun koffie wordt gemaakt op basis van op cellen gebaseerde technologie. Aan de koffie wordt nog hard gewerkt, plan is om het product in 2023 op de markt te brengen.
Kyndo Biotech - hulp bij fermentatie
Fermentatie wordt wel de game-changer genoemd voor alternatieve eiwitten genoemd. Maar veel voedingsbedrijven missen de ervaring. Het Duitse bedrijf Kyndo Biotech kan hen helpen. De start-up levert plug & play-bioreactoren, starterculturen en operationele ondersteuning op industriële schaal.