Oorlog, stijgende grondstofprijzen, personeelstekorten. De coronacrisis is nog niet voorbij of de markt krijgt nieuwe dieptepunten te verwerken. Op een moment dat veel horecaondernemers nog dagelijks kampen met de gevolgen van de lockdowns. Toch maakten de coronajaren ook weerbaarder en wendbaarder. Wij spraken met Hans Bruning, algemeen directeur bij biologische saladebar SLA. SLA heeft verschillende vestigingen in het westen van het land en ontwikkelde tijdens de coronacrisis zelfs de groeiambitie voor landelijke expansie. Zijn 4 lessen.
Samen met oprichters Jop van de Graaf en Nina Pierson heeft Hans Bruning de missie opgevat om na een aantal zware coronajaren uit te breiden. Als nieuwkomer binnen de SLA-keten, zag Hans op een bijzonder moment kansen voor groei: midden in de lockdowns. “Ik startte begin 2021 bij SLA. Inderdaad juist met het idee om uit te gaan breiden. Maar ja, toen waren de locaties nog wel dicht, behalve voor afhalen en takeaway. Toch toonden Jop en Nina ambitie.” In dienst treden midden in een crisis waarvan nog niemand weet hoe lang deze gaat duren. Dat getuigt van durf en vertrouwen. Op basis waarvan durfden Jop, Nina en Hans vooruit te kijken?
Flexibiliteit geeft kracht
“Ik werkte hiervoor een tijd bij een fastfoodketen. Als je warme gerechten wilt bezorgen, en zeker een product als friet, is het best ingewikkeld om de kwaliteit te behouden. Het voordeel van ons concept is dat de koude salades relatief eenvoudig kunnen worden aangepast voor bezorging. Die flexibiliteit zorgde ervoor dat wij tijdens de coronasluitingen nog best goed konden draaien. Natuurlijk hebben we het liefst gasten over de vloer die lekker bij ons komen eten of afhalen, maar als dat niet meer kan is het een heel goed idee om een passend concept te hebben dat geschikt is voor bezorgen. Dat geldt voor alle keukens en concepten.”
"De filosofie van SLA motiveert franchisenemers."
Missions matter
“Vrijwel iedereen heeft er moeite mee voldoende medewerkers te vinden. Het is een grote kracht dat Jop en Nina een heel duidelijk idee hebben van waar SLA voor staat: gezondheid en duurzaamheid. Dat maakt het aantrekkelijk voor mensen om hier te werken. Daardoor slagen wij er nog redelijk in om het rooster rond te krijgen. We staan hier voor meer dan voor ons salaris, we verspreiden positiviteit. Al onze medewerkers hebben iets met het concept en met Jop en Nina. Die intrinsieke motivatie is een grote kracht voor ons.”
“Tijdens corona hebben we best goed kunnen draaien en de trends van gezondheid en duurzaamheid bewegen in onze richting. Daarom hebben we nu de middelen om uit te breiden en zien we kansen buiten onze huidige thuishaven in het westen van het land. We zoeken momenteel franchisenemers om vestigingen te starten buiten de grootstedelijke regio's. We vinden dat wij de dynamiek hier in de Randstad best goed door hebben, maar dat we in bijvoorbeeld Groningen of Maastricht beter kunnen bouwen op ondernemers die geloven in het concept en de omgeving daar perfect kunnen doorzien. Dan staan we misschien iets meer op afstand, maar ik merk tijdens de gesprekken met franchisekandidaten meteen dat ook zij enthousiast worden van een duurzaam en gezond concept. Omdat ze er commerciële kansen in zien én omdat zij graag meer willen dan ‘alleen maar’ gasten ontvangen. De filosofie van SLA motiveert mensen.”
Wees consequent en creatief
“Momenteel is er eigenlijk opnieuw een crisis met de hoge grondstoffenprijzen. Bedrijfseconomisch gezien is het dan misschien best een aantrekkelijk idee om met veel minder biologische ingrediënten te gaan werken of zonder keurmerk aan de slag te gaan. Dat is voor ons absoluut een no-go, simpelweg omdat het niet past bij de identiteit van SLA. Daar moet je nooit aan morrelen. Wat natuurlijk wel kan is spelen met je aanbod. Zonnebloemolie is niet te krijgen, dus daar moeten we dan een alternatief voor zoeken. Naast de vaste kaart werken we met specials. Als ondernemer moet je dan scherp kijken welke specials je kunt ontwikkelen die slim passen in het spel van vraag en aanbod. We doen nooit concessies aan onze uitgangspunten, maar zijn niet star doordat we creatief kunnen ondernemen met ons assortiment.”
"Ons onderscheidende concept helpt bij het werven van medewerkers."
Proactief op personeel
“We hebben als interne doelstelling de beste werkgever in foodservice te zijn. Jop en Nina zijn SLA begonnen voor een mooiere en gezondere wereld en daar is het personeelsbeleid een natuurlijk onderdeel van. We hebben een platform voor medewerkers waarbij ze kortingen kunnen krijgen, bijvoorbeeld voor een abonnement op de sportschool. We nodigen alle bedrijfsleiders vier keer per jaar uit om iets leuks te doen, besteden veel aandacht aan trainingen en opleidingen en nemen de tijd om nieuwe medewerkers echt mee te nemen in onze waarden en missie. Dat is een continu proces en kost veel werk, maar ik heb wel het gevoel dat onze medewerkers hierdoor meer plezier hebben en betrokkenheid voelen en daardoor langer blijven.”
“Ook trekt onze missie van duurzaamheid en gezondheid een ander soort sollicitanten dan andere restaurants. We draaien daardoor eigenlijk horeca, zonder dat we in dezelfde vijver vissen als veel andere horecabedrijven. Ons onderscheidend vermogen als concept voor de gasten, maakt ons ook onderscheidend op de arbeidsmarkt.”