Wereldwijd wordt meer dan één derde van al het voedsel dat we produceren verspild. Daarmee is voedselverspilling een globaal probleem met enorme economische, sociale en ecologische gevolgen. Niet voor niets is het verminderen van voedselverspilling dan ook een van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, en een van de belangrijkste foodtransities van deze tijd. Food Inspiration zet de feiten over voedselverspilling op een rijtje en beschrijft 7 initiatieven die food waste tegengaan.
Deze afbeeldingen zijn afkomstig uit het Food Inspiration Trend- & Transitierapport 2024. Reserveer het rapport voor meer achtergrondinformatie over de belangrijkste transities in food »
7 initiatieven uit de foodservicebranche die food waste tegengaan:
-
Voedselverspilling tegengaan gaat beter wanneer je in de keten samenwerkt, dat is de uitkomst van een pilot die vier partijen zijn aangegaan in de ‘In 100 Days to Zero Food Waste’ challenge. Om dit doel te behalen hebben Deloitte, Vermaat, Orbisk en Too Good To Go een werkwijze ontwikkeld om in 100 dagen de voedselverspilling in bedrijfsrestaurants terug te dringen. De reductie van voedselverspilling varieerde tussen de 48% en 95% in de zes bedrijfsrestaurants. De resultaten en learnings van de challenge zijn vrij toegankelijk via deze website. De vier samenwerkende partijen vinden namelijk dat voedselverspilling tegengaan een maatschappelijk doel is en daarom geen concurrentievoordeel hoeft op te leveren.
-
InstockMarket redde in 2023 800 duizend kilo eten. Voornamelijk (bedrijfs)cateraars, maar ook steeds meer hotels kopen afgekeurd maar nog goed voedsel in via de duurzame horecagroothandel. Meer dan 100 boeren, telers en producenten leveren hun reststromen inmiddels aan InstockMarket.
-
Bij Café de Afzakkerij in Veghel staan verschillende soorten sandwiches, wraps en salades op het menu. Om verspilling tegen te gaan is er ook een sandwich sundwich. Op dit broodje worden de leftovers van die dag verwerkt zodat ze niet weggegooid hoeven te worden. Wat er op zit, verschilt dus ook per dag. De prijs van de sandwich sundwich is € 5,-, een reguliere sandwich kost circa € 8,-.
-
De Amerikaanse tak van cateraar Compass Group startte in 2017 een awareness-campagne tegen voedselverspilling. Stop Food Waste Day was onderdeel van de campagne. Inmiddels wordt deze dag tegen voedselverspilling in heel Amerika jaarlijks omarmd en worden er op die dag allerlei initiatieven gestart en aangekaart. Ook in andere landen wordt er op Stop Food Waste Day steeds meer georganiseerd rondom het thema. In 2024 valt Stop Food Waste Day op 24 april.
-
Dagelijks gooien we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat zijn 146 miljoen broden per jaar. Daarmee is brood een van de meest verspilde producten, aldus het Voedingscentrum. Bakker van Maanen wil deze verspilling van goed voedsel tegengaan. In 2023 opende de bakkerijketen twee locaties van hun Tweedekans-concept. Klanten kunnen er brood en banketproducten kopen tegen een gereduceerd tarief, soms wel met 70% korting. Het gaat om producten die de dag ervoor in andere Van Maanen winkels werden aangeboden, maar daar niet verkocht zijn. Van Maanen haalt ze aan het einde van de dag op en brengt ze naar de Tweedekans-locaties, waar de producten de volgende dag in de toonbank liggen. Er zijn plannen voor uitbreiding van de Tweedekans-winkels in meerdere steden. Lees hier meer over deze Tweedekans-winkels »
-
Tijdens Horecava 2024 won Mayoneur de Horecava Innovation Awards in de categorie Food & Beverage. Het bedrijf wil met een alternatief voor traditionele verdikkingsmiddelen de mayonaisemarkt verder verduurzamen. Het product is gemaakt van ‘waste’ sinaasappels, die worden omgezet in vezels.
-
Recycling en upcycling gaat niet alleen over voedsel. Alle producten die van de vuilnisbak gered worden door ze een tweede leven te geven, dragen bij aan het tegengaan van de wereldwijde afvalberg. Dat weet ook Chaud Devant, producent van koksbuizen en kleding voor personeel in restaurants. In 2023 lanceerde het bedrijf een kledinglijn die volledig geupcycled is. De kledinglijn bestaat voor 15% uit gerecycled horecatextiel, voor 52% uit gerecycled PET-polyester en voor 33% uit gerecycled katoen.