Veel restaurants die aan maaltijdbezorging doen, passen hun gerechten daar niet op aan. Dat signaleerde voormalig Deliveroo-medewerker Anton Soulier. In 2017 startte hij Taster, een bedrijf dat delivery-proof restaurantmenu’s ontwikkelt. Het bedrijf werkt inmiddels samen met 250 restaurants in 70 steden in 5 landen. Onlangs sloten ze een eerste samenwerking met een partner in Amsterdam, binnenkort volgt Rotterdam. Het plan is om dit jaar dekking te hebben in meerdere steden in Nederland. Food Inspiration sprak met oprichter Soulier.
Hoe werkt Taster precies?
“Wij hebben verschillende merken voor maaltijdbezorging ontwikkeld. Horeca-ondernemers kunnen via Taster gemakkelijk en zonder veel risico’s met bezorging starten en daarmee extra bijverdienen. Niet onder eigen naam en niet met hun eigen gerechten. Wij creëren het delivery-merk voor hen, waarvan ze de gerechten bereiden in hun eigen restaurantkeuken. Taster neemt alle zorg uit handen. Wij creëren de digitale brands, bepalen de menu’s, zorgen voor de inkoop, regelen de aanwezigheid op delivery-platformen, verzorgen de marketing via social media en leveren de benodigde ingrediënten af bij deelnemende restaurants. Het ‘enige’ wat de restaurateurs zelf nog moeten doen is de gerechten bereiden op het moment dat er een bestelling binnenkomt.”
Je startte in 2017 Parijs. Welk probleem wilde je oplossen?
“Tijdens mijn werk voor Deliveroo zag ik dat veel restaurants – al voor corona – massaal instapten op delivery. Er waren er maar weinig die hun menu optimaliseerden voor bezorging. Er zit echt een groot verschil tussen eten serveren in een restaurant en bij iemand aan de deur. In het restaurant spelen service, decoratie, personeel en sfeer een grote rol. Bij delivery gaat het puur om het eten. Dus moet dat goed zijn. Dat betekent: op de juiste temperatuur, niet te vet, goed gepresenteerd en ook nog eens net zo smakelijk als in een restaurant. En dat terwijl gerechten soms wel een kwartier onderweg zijn. Die kwaliteitsbeleving bereik je niet met het ‘simpelweg’ thuisbezorgen van je vertrouwde restaurantgerechten zonder die te optimaliseren voor bezorging. Dat is wat wij doen met Taster: al onze menu’s zijn speciaal ontwikkeld voor delivery.”
Wat zijn de populairste brands?
“Eigenlijk alles wat met kip te maken heeft. Ons Korean fried chicken merk 'Out Fry' is heel populair, in alle steden waar we actief zijn. In Frankrijk is 'Pepe Chicken' ons populairste merk. Het merk dat draait om krokante kip staat zelfs in de top 10 van meest populaire delivery-restaurants in heel Frankrijk.”
“En het vegan hamburgermerk 'A Burgers' groeit ook enorm aan populariteit. Sterker nog: het is onze snelste groeier op dit moment.”
Taster is actief in 70 Europese steden in onder andere Frankrijk, Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk. Hoe heb je in 5 jaar zo’n grote groei kunnen realiseren?
“Ik denk dat de vraag naar kwalitatieve delivery-maaltijden gewoon heel groot is. Ons leven wordt steeds drukker, daardoor koken steeds minder mensen zelf. Thuisbezorgde maaltijden zijn dan een oplossing. Voor Gen Z-ers is eten bestellen zelf al de normaalste zaak van de wereld. Uit onze data blijkt dat 60% van hen vaker dan één keer per week online eten bestelt. Hoe normaler het wordt, hoe belangrijker het ook is dat het een beetje gezond is. Met onze menu’s spelen we daarop in.”
Blijkbaar zien investeerders ook potentie in de delivery-merken van Taster. Onlangs werd 50 miljoen dollar groeigeld opgehaald bij investeerdersgroepen LocalGlobe en Heartcore Capital voor verdere Europese uitbreiding. Nederland is onderdeel van het groeiplan.
Wat maakt de Nederlandse markt voor jullie interessant?
“Nederland is een klein land, maar wel een van de grootste bezorgmarkten van Europa. Natuurlijk is dat een markt waar wij dan ook op willen inspelen. In februari zijn we met een franchisepartner van start gegaan in Amsterdam. Shared keuken Urban Kitchen is daarmee de eerste in Nederland die met onze brands werkt. We zijn gestart met ons Korean fried chicken merk ‘Out Fry’. De gerechten zijn te bestellen via Uber Eats.”
“Binnenkort starten we ook in Rotterdam, en ook andere Nederlandse steden staan op de planning. We zoeken meerdere franchisenemers per stad zodat we in de hele stad dekking hebben met onze labels. In Amsterdam is bijvoorbeeld ruimte voor vijf locaties. Daarmee kunnen we de hele stad bedienen.”
Wat is het verdienmodel van restaurateurs die met Taster samenwerken?
“We zijn heel open over ons verdienmodel, en de kosten en opbrengsten voor onze franchisenemers. Nieuwe restaurants betalen een opstartfee van 2.000 euro. Daarvoor krijgen ze van ons een training en wij richten de online omgeving voor hen in. Investering voor apparatuur – als die nog niet aanwezig is – is voor de ondernemer zelf. Gemiddeld draait een restaurant dat bij ons is aangesloten zo’n 10.000 - 20.000 euro omzet per maand, enkel op delivery. In steden met een volwassen bezorgmarkt zoals je die ziet in Parijs en Brussel kan dat zelfs oplopen tot 100.00 euro per maand. Zo’n 20% van de winst is voor de restaurateurs.”