Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: extra informatie stimuleert True Price verkoop niet. Ten tweede: Sergio Hermans friet bij Lamb Weston. Ten derde: Sligro neemt 10 Belgische Metro-groothandels over.
1. True Price: “Extra informatie werkt mondjemaat”
Het bieden van achtergrondinformatie over een product zet consumenten niet of nauwelijks extra aan tot het betalen van een hogere, zogenaamde ‘True Price’. Dit blijkt uit een onderzoek dat voor cateraar Hutten is uitgevoerd door studenten van het vak Academic Consultancy Training (ACT) van de Universiteit Wageningen (WUR).
Bij True Pricing zijn verborgen kosten, zoals milieuschade, doorberekend in de verkoopprijs. De studenten gaven consumenten op twee locaties van Hutten, de WUR zelf en het accountantskantoor van BDO in Amstelveen, de keuze tussen de reguliere verkoopprijs én een hogere, zogenaamde ‘True Price’.
Gedurende de eerste testweek werden sec de twee prijzen gecommuniceerd. In de tweede week van het onderzoek werd extra informatie toegevoegd, zoals uitleg waarvoor de meerprijs bedoeld was (onder andere voor CO2-compensantie). Dit gebeurde via onder meer tafelbordjes en uitleg bij de kassa. Conclusie was: 'De informatievoorziening had maar mondjesmaat effect op het koopgedrag.'
Onder meer bij vlees- en zuivelproducten lag de True Price beduidend hoger dan de reguliere verkoopprijs. Bij een kipwrap moesten gasten bijvoorbeeld 80 eurocent meer betalen als ze kozen voor de prijs inclusief maatschappelijke meerkosten. Bij een vegabroodje was dit verschil vanzelfsprekend een stuk kleiner. Bij de WUR (waar vaker de True Price werd betaald) was het aankoopverschil tussen de twee weken slechts 4%. Bij BDO nam de animo in de tweede week zelfs beduidend af. “De medewerkers van BDO lazen de informatie vaak helemaal niet. Ze hadden er geen tijd voor”, aldus de onderzoekers. Ze trekken de conclusie dat informatie over True Prices heel sterk op de betrokken doelgroep moet zijn gefocust wil het effect hebben.
Hutten Catering wil True Pricing graag verder uitrollen. In het voorjaar van 2023 voeren de partijen vervolgoverleg over de resultaten van het onderzoek. Eerder experimenteerde de cateraar bij Deloitte op de Amsterdamse Zuidas reeds met een True Price Coffee Bar.
Lees hier meer over het principe van True Pricing »
2. Sergio Hermans friet bij Lamb Weston
Aardappelproducent Lamb Weston introduceert diepgevroren friet van Frites Atelier dat via groothandels verkocht gaat worden. Het gaat om luxe friet die is ontleend aan de receptuur van topchef Sergio Herman. Herman lanceerde in 2016 ambachtelijke frietzaken onder de naam Frites Atelier. Op dit moment zijn er vestigingen in Den Haag, Roosendaal (via franchiser Vermaat Groep), Gent, Brussel en Antwerpen.
Met Frites Atelier friet richt Lamb Weston zich vooral op chefs en restaurants. Volgens de frietproducent “leent Sergio’s friet zich perfect voor gebruik in verrassende gerechten en als een prachtig bijgerecht met culinaire toppings”. Zelf noemt Sergio Herman zijn friet “uniek in zijn soort en het beste alternatief voor verse frites”.
3. Sligro koopt 10 Belgische Metro-groothandels
Groothandelconcern Sligro neemt tien Metro-groothandels over uit de boedel van het noodlijdende Makro-concern in België. Volgens nieuwsmedia betaalt Sligro €55 miljoen voor de groothandels van Metro. Investeerderswebsite IEX schrijft over de overname: 'Als het bod slaagt, wordt Sligro marktleider in België en kan het profiteren van schaalvoordelen als het de nieuwe activiteiten zou combineren met de bestaande operatie.'
De Belgische Metro-groothandels maakten deel uit van Makro Cash & Carry Belgium, dat al langer kampte met tegenvallende omzetten en verliezen. Het bedrijf werd in juni overgenomen door investeerdersgroep Bronze Properties. Makro België kwam daarna alsnog dieper in de problemen.
Het bod van Sligro op het Metro-deel van de boedel zou volgens Vlaamse media inmiddels zijn geaccepteerd. Omdat Sligro zelf een vestiging in Antwerpen heeft, zou het één van de twee Metro’s in die stad niet overnemen. Daarom worden niet elf maar tien Metro's overgenomen.
Met de overname zijn ruim 500 banen gemoeid. De algemene verwachting is volgens dagblad De Standaard dat voor de rest van Makro Cash & Carry Belgium een faillissement dreigt. Sligro meldde zich in oktober als gegadigde. Op 15 november maakte Sligro Food Group bekend een concreet bod te hebben uitgebracht. Tot gistermiddag maakte het bedrijf in Veghel zelf nóg niet wereldkundig dat het bod is geaccepteerd.