Het is zonder coronacrisis al lastig genoeg om als horecazaak zwarte cijfers te draaien. Hoe houd je het als bedrijf dan vol tijdens dit ellendige jaar en in een tijd waarin de horeca gesloten is? Food Inspiration zet een aantal nieuwe verdienmodellen op een rij, in de hoop dat het je inspireert en helpt om kansen te zien zolang de sluiting voortduurt.
Op de foto: Spinninglessen in nachtclub Escape
Afhalen en bezorgen tegen 0%
Veel restaurants zijn sinds de persconferentie van 13 oktober direct weer begonnen met een afhaal- en bezorgservice. Tijdens de eerste horecasluiting startten zaken de afhaalservice soms pas na enkele dagen of zelfs weken op omdat alles nog geregeld moest worden, maar tijdens deze tweede sluiting lagen de afhaalmenu’s en bestelsites nog klaar, waardoor veel restaurants vanaf 14 oktober direct konden beginnen met de afhaal- en bezorgdienst. Bezorgdiensten Thuisbezorgd en Deliveroo komen de horeca in deze tijd tegemoet. Restaurants die zich nieuw aanmelden bij Thuisbezorgd hoeven geen commissie te betalen. Ook bij Deliveroo is de afhaalcommissie tijdelijk op 0% gezet.
Nachtclub wordt sportclub
De Amsterdamse nachtclub Escape mag voorlopig geen feesten meer organiseren. In de persconferentie van 13 oktober gaf minister-president Rutte aan dat nachtclubs waarschijnlijk pas weer open mogen als er een vaccin is. Escape bedacht een slimme manier om de grote ruimte tot die tijd niet leeg te laten staan. De club zette op de dansvloer spinningfietsen neer waar mensen nu, op ruime afstand van elkaar, dagelijks kunnen komen sporten.
Snert voor een snerttijd
Tijdens de lockdown in het voorjaar was Samuel Levie een van de drijvende krachten achter het landelijke initiatief Support Your Locals. In oktober was hij het die het initiatief weer nieuw leven inblies. Ook kwam hij samen met chef Joris Bijdendijk* met het idee van SNERT, kwalitatief hoogwaardige erwtensoep bereid door Bijdendijk, met rookworst van Brandt & Levie. De soep is verkrijgbaar bij de eetwinkels van STACH en via delivery.
Werkplek in hotels
Steeds meer hotels bieden workaction arrangementen aan: combinaties tussen ontspanning en werk. Via de app Meow (My Extraordinary Workspace) kunnen mensen die het thuiswerken helemaal zat zijn een hotelkamer boeken voor een luxe en rustige werkomgeving. In Amsterdam zijn inmiddels dertien hotels aangesloten. De kosten zijn 15 euro per persoon per dag. Voor het gebruik van de fitnessruimte en het zwembad worden bij de meeste hotels meerkosten berekend.
Groothandels open voor consumenten
Net als tijdens de eerste lockdown hebben groothandels tijdens de tweede horecasluiting hun deuren weer geopend voor consumenten. Bij Hanos, Sligro en Makro kan tijdelijk zonder pasje boodschappen gedaan worden. Door de consumentenopenstelling van groothandels wordt de druk op de supermarkten verminderd, en zorgen de bedrijven er voor dat er minder voedsel verspild wordt dat voor de horeca bestemd was.
Tostiketen wordt tostibakker
Ook de zeven lunchrooms van de sociale tostiketen Happy Tosti moesten per 15 oktober (weer) dicht. Maar het bedrijf zit niet stil. Onlangs opende Happy Tosti een eigen bakkerij. Hiervoor haalden de ondernemers achter het bedrijf maar liefst 1,15 miljoen euro op bij geldschieters. Met de omzet uit de bakkerij hoopt Happy Tosti, ondanks de verliezen in de lunchrooms, dit jaar toch break-even te draaien.