Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.
Jonnie en Thérèse Boer stellen menu samen voor KLM
Dat bekende topchefs zich bezig houden met nevenactiviteiten is niet nieuw. Zo kwam Jonnie Boer van restaurant De Librije*** al eerder met een eigen lijn gedistilleerde dranken op de markt en ontwikkelde hij smaken voor exclusieve babyvoeding. Sinds deze week kunnen KLM World Business Class-klanten op vluchten vanuit Amsterdam genieten van een menu samengesteld door de bekende Nederlandse sterrenchef en zijn vrouw en sommelier Thérèse Boer.
Als voorgerechten worden een tartelette gevuld met romige appel-aardappel salade en groene asperges en een proeverij van gegrilde courgette in tahincrème, salade van kikkererwten, knoflookfeta en notensalade geserveerd. Reizigers kunnen voor het hoofdgerecht kiezen tussen een selectie van lokale delicatessen: een traditioneel vegetarisch stoofpotje met geroosterde paprika, compôte van gesmoorde ui en tomaten en een puree van aardappel, gebakken zalm met broccolini, gepofte tomaatjes en couscous of kippendij in een jus van steranijs geserveerd met gestoofde groene kool en aardappelpuree.
World's 50 Best Restaurants 2022 onthult lijst in London
Dit jaar markeert het 20-jarige jubileum van de Worlds 50 Best Restaurants lijst. Daarom keert de organisatie in juli terug naar Londen, waar in 2002 de eerste lijst werd bekendgemaakt. Naast de uitreiking van de 50 beste restaurants ter wereld, wordt dit jaar voor het eerst de dinerserie 50 Best Collaboration Dining georganiseerd. Toonaangevende chefkoks en restaurants in Londen werken hiervoor samen met de 50 beste chef-koks die te gast zijn van over de hele wereld. Samen creëren ze op maat gemaakte four hands menu's. Gedurende de feestweek in juli worden ook andere evenementen georganiseerd zoals het bekende rondetafelgesprek Meet the Chefs.
Wereldberoemd restaurant El Bulli heropent als nieuw concept
De roemruchte chef Ferran Adrià kondigt aan dat de ontwikkelingen rondom zijn nieuwe El Bulli1846 voorspoedig lopen. Al eerder liet de chef weten bezig te zijn met het opzetten van een nieuwe versie van zijn beroemde Spaanse restaurant El Bulli, dat in 2011 de deuren sloot. Het restaurant was lange tijd een wereldwijde culinaire sensatie, berucht om gerechten die vallen binnen de moleculaire gastronomie. El Bulli had drie Michelinsterren en werd vijf maal uitgeroepen tot 's werelds beste restaurant door World’s 50 Best.
Het nieuwe project van Adrià is echter geen restaurant waar gasten kunnen komen eten. El Bulli1846 is een tentoonstellingsruimte en laboratorium gewijd aan onderzoek en experimenten om kennis op te bouwen over zowel basis- als toegepaste efficiëntie in innovatie. Voor wie dat wat vaag in de oren klinkt, dat is het ook. Dit zegt Adrià er zelf over: “El Bulli1846 zal veel dingen zijn, maar in wezen is het een evolutie van wat El Bulli was, met een nadruk op kennis delen over innovatie.”
Een team van twintig mensen, waaronder chefs, filosofen, journalisten en voedingsdeskundigen, richt zich op culinair onderzoek en experimenten. Het restaurant en de keuken zullen het Lab expositivo ondersteunen, zo legt de beroemde chef uit. “Samen met grote denkers gaan we alles in vraag stellen, bijvoorbeeld ook wat een tentoonstelling eigenlijk is.” De naam El Bulli 1846 is niet gekozen per toeval, het getal verwijst naar het geboortejaar van culinaire grootheid Auguste Escoffier. Adrià hoopt in de zomer van 2023 de deuren te openen.