Terwijl Kaapstad in 2018 de strijd tegen ‘Day Zero’ voerde – het moment waarop er geen druppel meer uit de kraan zou komen – surften de broers Tammo en Jort Wildschut dagelijks op de Atlantische Oceaan. De vraag liet hen niet los: hoe kan een stad die is omringd door water toch zonder drinkwater komen te zitten? De Nederlanders vonden een oplossing voor een wereldwijd probleem: SEA Water – zeewater dat duurzaam wordt omgezet in drinkwater. 

Het water is verkrijgbaar in aluminium blikjes voor retail en festivals. En vanaf volgende maand in herbruikbare glazen flessen voor de horeca, in plat en bruis. SEA Water wil bewustzijn creëren over waterschaarste en consumenten en horeca aanmoedigen lokaal water te drinken. De broers Wildschut plaatsen ontziltingsmachines in kuststeden over de hele wereld en zetten zeewater lokaal om in drinkwater. Dit water wordt ter plaatse gebotteld en verspreid over retail en horeca.

Lees ook

Disruptie in de wijnwereld: Franse wijn in herbruikbare statiegeldflessen

Retour de France introduceert circulaire werkwijze voor Nederlandse horeca

Lokaal uit zee halen

Sebastiaan Krouwel, head of sales bij SEA Water, legt uit: “Je eigen fles vullen met kraanwater is natuurlijk het duurzaamst. Maar vaak komt water uit brongebieden in Europa, en wordt het per vrachtwagen of schip over de wereld getransporteerd. Water is duur om te vervoeren, dus waarom zou je dat doen als je het lokaal uit zee kunt halen? Door lokale ontziltingsinstallaties kan water ter plaatse in blik en fles worden gevuld.” SEA Water biedt daarmee een duurzamer alternatief. “Daarnaast vertelt het een uniek verhaal, waardoor je je kunt onderscheiden met tafelwater.”

Taboe rond ontzilting

Ontzilting lijkt een logische oplossing, vooral in droge gebieden. Toch is de technologie vaak niet duurzaam, omdat veel installaties fossiele brandstoffen gebruiken en duur zijn. SEA Water heeft hiervoor een oplossing: “Het systeem werkt op zonne-energie en is dankzij bestaande technologie schaalbaar, transporteerbaar en dus betaalbaar”, zegt Krouwel.

In 2022 plaatste SEA Water haar eerste installatie aan de Nederlandse kust in IJmuiden. Deze installatie filtert zeewater tot puur, schoon en gemineraliseerd drinkwater. Het dient als testlocatie en is het model voor een lokaal, efficient en compact systeem dat wereldwijd kan worden uitgerold.

Zoute reststroom

Wat gebeurt er met de zoute reststroom? Krouwel legt uit: “Van het aangevoerde zeewater wordt slechts 30% gefilterd tot drinkwater. Zo blijft de zoutconcentratie in het lozingswater laag, om de mariene ecosystemen niet te verstoren.”

Internationale uitrol

SEA Water is inmiddels te vinden bij Albert Heijn, Jumbo, bekende groothandels, en lanceert volgende maand een systeem met herbruikbare statiegeldflessen voor de horeca. Internationale uitrol is volop in gang. Er zijn onder meer gesprekken met Marokko, Spanje en de Verenigde Staten.