Stijn Markusse richtte in 2013 samen met zijn partner Stéphanie Vellekoop Boerschappen op. Een boodschappendienst die producten van de boer rechtstreeks bij de consument aflevert. En bovendien een bedrijf met een bijzondere financieringsvorm. “Onze aandeelhouders zijn onze boeren, klanten en medewerkers.”
“Boerschappen begon als een sociaal experiment. We kwamen erachter dat bijna alle voeding in de supermarkt bewerkt is en daar wilden we graag van af. We benaderden boeren direct om onbewerkt eten af te nemen en sloten tien bevriende stellen aan zodat we genoeg volume hadden om het voor de boeren interessant te maken. Dat beviel iedereen heel goed en vrienden van vrienden wilden aanhaken."
"Ik mis in onze sector vooral mensen die doen, vaak maken we de dingen onnodig ingewikkeld. Boerschappen wordt gelukkig steeds groter, maar de essentie is dat we eten vervoeren. Werd onze auto te klein? Dan kochten we een bus. Was één bus niet genoeg? Dan kochten we een tweede. Gaat administratie niet meer in Excel? Dan moeten we software ontwikkelen. Ingewikkelder is het niet. We hebben nooit een businessplan gehad en onze strategie zit in ons hoofd. Zo eenvoudig is het dus consument en boer met elkaar in contact te brengen.”
“We hebben geen businessplan en de strategie zit in ons hoofd”
4 miljoen in 72 uur
“We groeiden gestaag en tijdens corona ontplofte Boerschappen: 500% erbij in twee jaar. Dat betekende dat we voor het eerst echt fors moesten investeren in it, mobiliteit, mechanisatie van verpakkingen en een groter pand. We financierden tot dat moment alles uit de casfhlow, maar die investeringen waren daarvoor te groot. Banken zagen onze bedrijfstak als een risico en investeerders hebben een bepaalde horizon om hun geld terug te verdienen door bijvoorbeeld de verkoop van het bedrijf na een aantal jaren van groei. Daar is niets mis mee, maar het past niet bij ons. We benaderden onze boeren en klanten of zij deel wilden nemen aan een coöperatie. Binnen 72 uur haalden we met die campagne 4 miljoen euro op en konden we alles realiseren.”
“De klant is geen koning, maar gelijkwaardig onderdeel van onze keten”
Boeren, busjes en klanten
“We hebben nu zelf aandelen, gaven een deel weg aan medewerkers en daarnaast zijn boeren en klanten aandeelhouders. Die rolverdeling maakt het bedrijf onverkoopbaar en dat is exact de bedoeling. Boerschappen heeft drie partijen die allemaal even belangrijk zijn. De boeren, wij met onze busjes en de klanten. De klant is geen koning, maar gelijkwaardig onderdeel van onze keten. We willen er daarom op kunnen rekenen dat zij op een afgesproken tijdstip thuis zijn om hun doosje aan te nemen. Dat klinkt een beetje inflexibel, maar de klanten begrijpen die aanpak omdat het zo transparant is. Het vergroot daardoor de betrokkenheid bij het product. De klanten raken er weer van doordrongen dat hun producten vanochtend nog op het land stonden en dat het niet eeuwig houdbaar of op voorraad is. De connectie tussen boer en burger wordt door Boerschappen hernieuwd.”
Boerschappen is niet het eerste of enige foodbedrijf dat kiest voor deze vorm van 'sharefunding'. Ook saladebarketen SLA kondigde onlangs aan als coöperatie verder te willen groeien. En eerder maakte YB (voorheen Yoghurt Barn) dezelfde stap om de (internationale) groeiambities waar te kunnen maken.
Het past in de trend waarbij bedrijven op zoek gaan naar alternatieve financieringsvormen, om te kunnen groeien zonder bank. Meer weten over deze en andere trends in de foodbranche? Bestel direct het Food Inspiration Trendreport 2023 of vraag een gratis preview aan »