Zowel bedrijven als consumenten voelen in hun portemonnee het effect van de stijgende prijzen. Dat kan buitenshuisconsumptiegedrag aanzienlijk onder druk zetten. De gemaksgeneraties (Millennials en Generatie Z) zijn echter echte Out of Home-generaties: ze eten graag en vaak buiten de deur. Zij gaan in deze crisis op zoek naar manieren om hun levensstijl te handhaven. Dat biedt kansen, ook in crisistijd, zo pleit FSIN-directeur Inga Blokker. 

Bij ieder consumentenonderzoek wat we als FSIN doen, word ik opnieuw verrast door de bijzondere gedragingen van wat wij de ‘gemaksgeneraties’ noemen: Millennials (1980-1995) en Generatie Z (1996-2012). Gemak is voor hen een belangrijk aankoopmotief, maar in de kern is genieten hun ultieme doel. De keuzes van deze generaties hebben grote gevolgen voor de toekomst van de foodservicesector.

Gemaksgeneraties

In 2022 behoort 39% van de volwassen bevolking in Nederland tot de gemaksgeneraties; in 2030 is dat meer dan de helft. Deze groep consumenten besteedt een veel groter deel van hun inkomen aan eten dan oudere generaties (Generatie X, de Babyboomers en de Stille Generatie). De reden dat zij zoveel buiten de deur komen, heeft alles te maken met hun levensstijl. Zij voelen zich veel vaker gestresst (65%) dan de oudere generaties (34%). Ze hebben veel vaker geen zin om te koken, geen tijd om te koken en zijn veel minder gewend om te plannen. Ze snacken veel, eten vaak buiten de deur en maken maar al te graag gebruik van bestelmogelijkheden. 62% van de Gen Z-ers ziet eten als een bliksemafleider voor stress, en 62% van hen als een manier om te ontspannen (ter vergelijking: voor Babyboomers gaat dit om 28%).

Interesse in dit onderwerp? Lees hier meer over de wensen van Gen Z-ers »

Het draait voor de gemaksgeneraties in de kern om genieten. Dat kleurt hun bestedingen buitenshuis, en het belang dat ze daaraan hechten. Tot aan 2030 komen er nog bijna twee miljoen van dit type consumenten bij. Niet omdat ze geboren worden, maar omdat ze volwassen worden en daarom een steeds grotere stempel op de foodservicesector drukken.

Ontstressen door middel van eten

In tijden van economische neergang, is het van belang om in het zicht te houden dat deze generatie in de kern op zoek is naar manieren om te ontspannen. Eten is daar voor hen een belangrijk instrument voor. Het verzet de zinnen. Dat hoeft niet door één keer in de zoveel tijd uitgebreid te dineren, maar het zijn juist de kleine genietmomentjes die deze generaties zoeken en waarderen. Even een hapje buiten de deur eten; even een koffie of iets lekkers; deze kleine ontspanmomentjes maken voor hen het grote verschil.

Levensstijl van betaalbare luxe

We noemen dit als FSIN een levensstijl van betaalbare luxe. In 2023 zullen de gemaksgeneraties alles op alles zetten om deze levensstijl te handhaven. De verwarming een graadje lager, een dekentje op de bank, maar tegelijkertijd ook Thuisbezorgd.nl laten komen omdat je zelf geen zin hebt om te koken. Dit gedrag versterkt zich in tijden van crisis alleen maar. Wel zoeken deze consumenten naar manieren om die levensstijl betaalbaar te houden. Concurrentie voor foodservice komt daarom niet alleen uit de hoek van het eigen kanaal (een concurrerend restaurant of fastfoodoutlet), maar ook van buiten foodservice; vanuit de supermarkt. Binnen supermarkten vormen maaltijden dit jaar de snelst groeiende categorie. De consument heeft blijkbaar ook in crisistijd nog steeds vaak geen tijd of zin om te koken en zoekt naar manieren om het zichzelf makkelijk te maken. Uit eten gaan is nog steeds een optie, maar een gemaksalternatief van de supermarkt dringt zich steeds vaker op, ook omdat die alternatieven kwalitatief steeds beter worden en betaalbaarder zijn dan buiten de deur eten.

Systeemgastronomie

Op het gebied van foodservice-oplossingen biedt die zoektocht naar betaalbare luxe kansen voor concepten die met lage kosten en een hogere bezoekfrequentie consumenten op een voordelige manier een vorm van luxe bieden. Bedrijven die het lukt om de consument te helpen zijn levensstijl overeind te houden, door betaalbare prijzen te bieden, hebben goud in handen. Voor restaurants is systeemgastronomie dan ook een belangrijke voorwaarde om te overleven en te groeien: een eenvoudig basisconcept, overal hetzelfde product, centrale aansturing van inkoop en marketing, gesystematiseerde financiële controle. Lees hier meer over systeemgastronomie »

Laten we vieren

Laten we niet vergeten: in de kern draait het allemaal om genieten. En dat mag voor de jongere generaties best op andere manieren dan vroeger. Het gaat om het laten vieren van je eigen persoonlijke regels. Een keer wat meer uitgeven, een keer lekker uit eten gaan, maar vooral: een keer afwijken van het bedachte plan. Dat zijn allemaal manieren voor de gemaksconsument om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. En geen enkele sector is daar beter op voorgesorteerd dan de Nederlandse foodservicesector!