Mannen verdienen in Nederland gemiddeld 14% meer dan vrouwen. Bij De Koffiejongens, een producent van duurzame koffiecups, vonden ze dat raar. Daarom bedachten ze de ‘mannentoeslag’.
Vanaf Wereldmeisjesdag (11 oktober) tot aan Equal Pay day (10 november) vroeg het bedrijf mannen een toeslag van 14% op hun koffie te betalen. Dat zorgde voor heel wat reuring vertelt Head of Marketing & E-commerce Bram van IJsel Smits: “We zijn deze actie gestart om aandacht te vragen voor een maatschappelijk probleem via een controversiële actie. De eerste weken hebben we bewust niet veel extra context verstrekt. We kregen een aantal boze berichten op social media van verontwaardigde witte oude mannen, maar ook berichten van mensen die het een goed initiatief vonden.”
Opbrengsten worden gedoneerd aan het goede doel
Later maakte het bedrijf bekend dat de mannentoeslag een eenmalige vrijwillige actie was. Bovendien konden ook vrouwen en zij die zich anders definiëren kiezen voor de extra toelage van 14%. De opbrengst van de actie is gedoneerd aan ondernemersopleiding van Project Fearless, een stichting die zelfbewustzijn bij meisjes in de leeftijd van 9-14 jaar stimuleert.
Duurzaam en sociaal
De mannentoeslag was een actie gericht op een sociaal probleem, maar het bedrijf zet zich in het algemeen in voor duurzaamheid. Zo zijn de cups van De Koffiejongens biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat je de cups na gebruik bij het GFT afval kunt gooien. De cups lossen op in de aarde en de koffie wordt omgezet tot voedzame compost. Daarnaast zijn ook de bonen die het bedrijf gebruikt duurzaam. Ze worden geteeld door boeren die door de Rainforest Alliance zijn getraind en die gebruik maken van efficiënte landbouwmethodes die beter zijn voor het milieu.
Dialoog op gang brengen
Inmiddels is de actie beëindigd en hebben De Koffiejongens 25.000 euro aan Project Fearless geschonken. Van IJsel Smits: “Dat was een bedrag waar we ons vooraf aan hadden gecommitteerd, een deel van de opbrengst is betaald door onze klanten en een deel door onszelf.” De actie was volgens Van IJsel Smits vooral bedoeld om de dialoog op gang te krijgen. Zowel op de werkvloer als binnen het bedrijfsleven. “In de toekomst zullen we meer van dergelijke acties starten om aandacht te vragen voor sociale en maatschappelijke problemen.”