Toen haar werk als manager van twee kookscholen kwam stil te liggen door de gevolgen van corona, startte Jessica Chang Sing Pang haar eigen bedrijf; De Spekkoekkoningin. Midden in coronatijd boekte het bedrijf veel succes; van bestellingen uit Dubai tot een samenwerking met tweesterrenchef Hans van Wolde. 

Chang Sing Pang was manager van twee kookscholen in Den Haag en Rotterdam, totdat door de uitbraak van het coronavirus er een abrupt einde kwam aan haar werkzaamheden. Met zeeën van tijd en weinig om handen besloot ze in de eerste lockdown – begin 2020 – zelf taart te bakken voor haar zoon’s elfde verjaardag. Zijn verzoek; spekkoek. De taart viel zo goed in de smaak, dat buren, vrienden en kennissen Chang Sing Pang vroegen ook spekkoek voor hen te bakken. 

Professionele koekenbakker

Chang Sing Pang liet haar koek proeven aan de eigenaar van restaurant Miró in Houten. “Die was er zo enthousiast over dat hij de spekkoek direct op de menukaart wilde zetten.” vertelt Chang Sing Pang aan vakblad Bakkerswereld. Het was de eerste aanzet om het bakken van spekkoeken professioneel op te pakken en een webshop te starten onder de naam ‘De Spekkoekkoningin’.

De oorsprong van spekkoek

De term spekkoek werd vroeger in Nederland gebruikt voor spekpannenkoek, een pannenkoek gebakken in varkensvet of een pannenkoek met spek. Inmiddels wordt de term gebruikt voor de laagjescake afkomstig uit Nederlands-Indië, de Indische spekkoek. Hoewel spekkoek andere ingrediënten bevat, zou de koek gebaseerd kunnen zijn op de laagjescake bebinca, afkomstig uit de voormalig Portugese koloniën in Azië, of de Duitse laagjescake Baumkuchen, soms in voormalig Indië Neurenberger spekkoek genoemd. 

Spekkoek bestaat uit lagen in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl de lichte lagen witte suiker bevatten. Later werden andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan.

 

Champagne spekkoek

Naast traditionele spekkoek bakt Chang Sing Pang, verschillende variaties van de Indonesische lekkernij. Zo zijn er via de website smaken te bestellen als sinaasappel met champagne en chocolade met kersen. Ook zijn er verschillende vormen en maten te verkrijgen, zoals een spekkoek die door de brievenbus past. Tijdens valentijnsdag maakte Chang Sing Pang een spekkoek in de vorm van een hart. Daarvan bestelde ING er 600 stuks voor hun cliënten in Nederland en België. De grote bestelling zorgde ervoor dat er een tijdelijke, grotere baklokatie gevonden moest worden.

Spekkoek naar Dubai

Na deelname in een tv-programma van Herman den Blijker en een bestelling van Ron Blaauw, besloot Chang Sing Pang in maart 2021 een eigen bakkerswinkel te openen in Oudewater. De winkel is alleen op zaterdag geopend voor publiek. De rest van de week is de ondernemer druk met de grote stroom bestellingen die via de webshop binnen komen. Opmerkelijk: klanten komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, Bulgarije en Dubai. 

Succes door reuring

Naast de kwaliteit haar spekkoek, is ook rumour around the brand creëren een van de succesfactoren van De Spekkoekkoningin. Zo nodigde Chang Sing Pang de Australische Masterchef Ben Ungermann uit, toen haar spekkoek werd gelanceerd binnen het assortiment bij de lokale COOP-supermarkt. Ze had Ungermann ooit leren kennen in haar tijd bij de kookscholen. Ook schroomt de ondernemer niet om contact op te nemen met bekende chefs, om haar producten te laten proeven. Het leidde ertoe dat haar spekkoek nu op de kaart staat bij Huis Ter Duin in Noordwijk en De Burgemeester* in Linschoten. 

Samenwerking met Hans van Wolde van Brut 172**

Als kers op de taart – of moeten we zeggen ‘spekkoek’ – ging Chang Sing Pang in december een samenwerking aan met Hans van Wolde van Brut 172**. "Ik stuurde hem mijn spekkoek op met de vraag of hij eens wilde samenwerken.” Samen ontwikkelden Chang Sing Pang en Van Wolde een spekkoek met zestien lagen in acht verschillende smaken. Van traditionele ingrediënten als kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel tot meer onconventionele keuzes als yuzu, verveine, walnoot, passievrucht, karamel, mandarijn en champagne. De spekkoek was onderdeel van het kerst-thuismenu van Brut 172**.

“Het afgelopen jaar is enorm druk geweest. Ik zit niet graag stil; er moet altijd wat gebeuren. In januari ben ik even op adem gekomen, maar ik zie er naar uit om het komende jaar nog meer samenwerkingen aan te gaan met bedrijven en chefs.”