Jouw keuken. Jouw medewerkers. Jouw apparatuur. In jouw eigen restaurant, cafetaria of grootkeuken. Meer heb je, aldus Taster, niet nodig om vanaf dag één minstens 30 nieuwe bezorgorders te hebben. Via het platform van voormalig Deliveroo-manager Anton Soulier zijn vorig jaar anderhalf miljoen maaltijdorders verwerkt. Taster is een sterk staaltje eat-tech.

Deliverykeukens kun je grofweg onderverdelen in drie hoofdstromingen. Ten eerste zijn er de host-kitchens. Hier huren of franchisen start-ups of bekende merken bereidingsruimte om op een snelle en goedkope manier aan de slag te kunnen met bezorging in een nieuwe stad.

Een tweede type vormen de keukens die met verschillende eigen merken (een burgermerk, een Italiaans merk enzovoorts) online de deliverymarkt opgaan. Dat kan vanuit dark kitchens (merkloze keukens in wijken) of herkenbare branded keukens met (vaak) ook een afhaalgedeelte. Dit zou je als ‘next level Domino’s’ kunnen beschouwen.

Taster behoort tot de derde groep van 'eat-techs': het bedrijf stelt in licentie de nodige app-merken, marketing en technologie ter beschikking aan bestaande restaurants die nog ruimte hebben in hun keuken.

Dit is Taster:

1. STATE OF THE ART PLATFORM

Gezien de achtergrond (Deliveroo) van de Fransman Anton Soulier mag het geen verwondering wekken: de website van Taster en de technologie staan als een huis. Taster's eigen virtuele restaurantmerken worden gepresenteerd als uiterst gelikte en gebruiksvriendelijke ‘appstaurants’.

2. DIT ZIJN TASTERS MERKEN

De huidige maaltijdmerken van Taster zijn Out Fry (frituurgerechten), A Burgers (vleesloze burgersandwiches), Mission Saigon (Aziatische gerechten) en Pepe Chicken (kip). Met deze merken is Taster, opgericht in 2017, nu actief in dertien Franse steden, en daarnaast in Madrid, Londen, Manchester en Brussel. Via Deliveroo, Uber Eats en Just Eat krijgt de consument alle bestellingen van de verschillende appstaurants in één order thuisgeleverd.

3. “JOUW KEUKEN EN MEDEWERKERS”

Taster maakt op zijn website haarfijn duidelijk wat restaurants die gebruik willen maken van de merken, marketing en technologie nodig hebben: “Wat je nodig hebt, is een keuken, medewerkers en apparatuur. De kosten om op te starten, zijn vrijwel nul. Vanaf dag één heb je dertig of meer orders per dag. Vervolgens haal je 200.000 tot 600.000 euro omzet per jaar.” Taster belooft: na het tekenen van een licentie, kun je binnen vier weken beginnen met jouw virtuele restaurants.

4. KWALITEITSCONTROLE DOOR TASTER

Horecaondernemers die met Taster in zee gaan, bereiden op specificatie de gerechten van Tasters app-merken. Medewerkers van Taster voeren kwaliteitscontroles uit door als mystery guest bestellingen te doen. Naar verluidt is de fee ongeveer 33%. In een testimonial vertelt een ondernemer dat hij 20% netto rendement behaalt. De gemiddelde ordergrootte ligt op 28 euro, aldus Taster.

5. “WIJ HEBBEN NU 150 RESTAURANTS”

“We hebben nu 150 restaurants,” laat Anton Soulier op zijn website weten. Dat wil zeggen: virtuele restaurants. Als je alle steden waar Taster nu al actief is optelt en ze vermenigvuldigt met de app-merken, kom je inderdaad op ongeveer 150. Taster wil snel expanderen. Zo is het bedrijf momenteel hyperactief in het Verenigd Koninkrijk.

Het lijdt geen twijfel dat Taster ook binnen afzienbare tijd naar ons land komt om licenties te verkopen aan ondernemers met restaurants, cafetaria’s en andere eetgelegenheden.