Hij is bijna bekender dan onze Hollandse tulpen, klompen en kaas. Je vindt ‘m vers op de markt, in de supermarkt, als mini-variant bij de koffie in de horeca, maar ook verwerkt op een hamburger of als snack uit de muur. De stroopwafel. Wat is het succes van deze koek? En welke foodconcepten bestaan er die de stroopwafel centraal stellen?
De stroopwafel werd geboren in Gouda, in de loop van de negentiende eeuw. Over de precieze datum en uitvinder is niet iedereen het eens. Een veelgenoemde naam is koekenbakker Kamphuisen, die in 1810 als experiment van zijn deegresten met stroop een siroopwafel maakte. Inmiddels is de stroopwafel een van de best verkochte producten in het supermarktschap binnen snoep- en koekgoed. De omloopsnelheid is zo hoog dat ze bijna altijd vers in de winkel liggen. Waarom doet de stroopwafel het zo goed?
1. Herkenbare smaak
Stroopwafelbakker Wilco Roelse van Interbanket in Montfoort: “Karamel is een internationaal iets. Iedereen kent het, net zoals chocolade. Die zoete smaak, de goede krokante inbeet en een stroop met karamel: het is een stukje herkenning. Andere producten liften daarom graag mee op het succes van de stroopwafel. Denk aan taarten met koeksnippers, stroopwafelschepijs, thuisbakmixen en de McFlurry Stroopwafel van McDonald’s.”
2. Internationale expansie
Roelse: “Toeristen kwamen in de afgelopen eeuw tijdens hun bezoek aan Nederland steeds vaker met de stroopwafel in aanraking, en wilden het product mee naar huis nemen. Daardoor verscheen de stroopwafel ook op luchthavens, en in de kioskcatering en souvenirwinkels bij de Keukenhof en Madurodam. De stroopwafel ging ook meevliegen en wordt als incentive uitgedeeld in de travelcatering. Niet alleen bij Nederlandse vliegmaatschappijen, maar ook Duitse en Amerikaanse delen de Hollandse koeken uit tijdens de vlucht.”
3. Geschikt exportproduct vanwege THT
Sinds de jaren 80 verspreidt de stroopwafel zich als een olievlek over de wereld. “De stroopwafel leent zich makkelijk voor de export, aangezien het product een lange houdbaarheid heeft. Daarnaast komt de voedselveiligheid nooit in gevaar, want het product is zoet en droog. In Amerika en Australië worden ze veel verkocht via kleine Nederlandse supermarkten. Er werken daar ook veel importeurs met Nederlandse roots”, aldus Roelse.
Nederlandse stroopwafelconcepten
Stroopwafelmuur
Even een kroketje uit de muur trekken kennen we. Vervang dat kroketje voor een stroopwafel of zakje koekkruimels en je hebt de Stroopwafelmuur, gevestigd in stroopwafelstad Gouda. Kiezen en betalen gaat via een bestelzuil. Lees hier meer over de stroopwafelmuur.
Stroopwafels 2.0
Een ander stroopwafelconcept vind je bij Van Wonderen in de Amsterdamse Kalverstraat. In deze stroopwafelwinkel verkopen ze fotogenieke stroopwafels met dips en toppings als chocolade, marshmallows en noten. Een echte toeristentrekker en populair op Instagram.
Stroopwafelburger
Iets anders op de menukaart dan karamelzeezoutmousse of stroopwafelijs? Ook in hartige gerechten is de stroopwafel op z’n plek. Zo kreeg de creatie van Vincent Kuik de Rijk van restaurant Lekkerrr033 in Amersfoort in 2017 de titel Lekkerste Hamburger van Nederland. Kuik de Rijk maakte een burger met stroopwafelkruimels, karamelsaus, roodlof en bacon.
Stroopwafelpepernoten
Een andere optie is twee oud-Hollandse specialiteiten met elkaar combineren: stroopwafels en pepernoten. Pepernotenwinkel Van Delft verkoopt pepernoten in 50 smaken, een van die smaken is de stroopwafelpepernoot.