Vaderschapsverlof, een vrouwenquotum en een samenwerkingsprogramma tussen medewerkers en vluchtelingen. Het zijn drie voorbeelden van de tientallen stappen die PepsiCo – een van de grootste voedingsmiddelen- en drankenbedrijven ter wereld – neemt voor meer diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie binnen de organisatie. Food Inspiration sprak met Iris Koning, Senior HR Manager, over het DEI-beleid van de multinational.
30% van de medewerkers zegt wel eens ontslag te hebben genomen omdat zijn of haar werkgever te weinig inspeelde op grote maatschappelijke ontwikkelingen, zoals ongelijkheid. De helft van de werknemers overweegt ontslag te nemen om die reden. Dat blijkt uit de Net Positive Employee Barometer, een onderzoek dat in 2023 werd uitgevoerd onder werknemers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Onderzoeken van Young Capital onder Nederlandse werknemers tonen vergelijkbare resultaten. De getallen zijn zelfs hoger bij Millennials en Gen Z’ers. Bij veel bedrijven beslaan deze generaties inmiddels de helft van het personeelsbestand. De meeste ondernemingen hebben daarom tegenwoordig aandacht voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusief. Multinationals hebben steeds vaker een DEI-afdeling met DEI-managers en dito voorschriften. Zo ook PepsiCo.
Lees ook: Social return on investment wordt belangrijker, ook binnen foodservice »
Wat is DEI?
DEI staat daarin voor diversity, equity en inclusion. De termen diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zit er een belangrijk verschil in betekenis.
Diversiteit gaat over uiteenlopende eigenschappen. Kenmerken die mensen uniek maken. Een mix van mensen met verschillende achtergronden, afkomst en eigenschappen
Gelijkwaardigheid gaat over de manier hoe we mensen behandelen. Gelijkwaardigheid betekent niet dat iedereen gelijk is, maar wel dat voor iedereen dezelfde doorgroeimogelijkheden en zakelijke perspectieven worden gesteld. Een werknemer die ervoor kiest om 32 uur te werken en een dag thuis te zijn bij de kinderen zou volgens dit principe net zo veel mogelijkheid hebben op een promotie als iemand die 40 uur werkt. Ook zouden mannen en vrouwen volgens dit principe voor hetzelfde werk hetzelfde salaris moeten ontvangen.
Inclusie gaat over gedrag en sociale normen die ervoor zorgen dat mensen zich gerespecteerd voelen en het idee hebben dat ze onderdeel zijn van het grotere geheel.
HR-beleid Pepsico
Koning: “PepsiCo is een bedrijf dat goed voor de medewerkers wil zorgen. Op HR-gebied willen we altijd een stapje verder gaan dat wat ‘normaal’ is in de markt of wat er is vastgelegd in de CAO.” Enkele extra’s die zijn vastgelegd in het HR-beleid van PepsiCo zijn onder andere:
-
Het vaderschapsverlof of het verlof van een niet-dragende partner van negen weken wordt door de organisatie 100% vergoed (door de overheid wordt dit voor 70% gedekt, PepsiCo legt de overige 30% bij). Het stimuleert partners om voor een langere periode eruit te gaan en fulltime tijd te spenderen met het nieuwe gezin.
-
Er wordt binnen PepsiCo gewerkt volgens het Pay equity systeem, waarbij mannen en vrouwen hetzelfde salaris ontvangen op basis van dezelfde leeftijd, functie en ervaring. Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen is bij PepsiCo daardoor minder dan 1%. In het bedrijfsleven is dat gemiddeld 7%.
-
PepsiCo heeft een move for purpose-commissie die mensen stimuleert om fit en vitaal te blijven door middel van sportlessen en deelname aan diverse sportieve activiteiten tijdens werktijd. De sponsoropbrengsten van dergelijke activiteiten gaan naar het goede doel.
-
Voor medewerkers onder de 30 jaar is er Young PepsiCo. Deze commissie organiseert activiteiten voor en door de jongere generatie, zoals maandelijkse lunch & learn-sessies met sprekers en bedrijfsbezoeken.
DEI-beleid PepsiCo
Koning: “DEI is voor PepsiCo een super belangrijk thema. Wij zetten dit onderwerp op verschillende manieren op de kaart binnen ons bedrijf.”
-
PepsiCo heeft een hard quotum voor de man-vrouwverdeling: vanaf senior level moet vanaf 2030 50% van het team man zijn en 50% vrouw. Dit quotum geldt voor alle senior afdelingen binnen PepsiCo global. In Noord-Europa lift het percentage anno 2024 op 42% vrouw en 58% man.
-
De organisatie is partner van het LEAD-netwerk, een internationaal netwerk dat zich inzet voor het aantrekken, behouden en bevorderen van vrouwen in de foodsector door middel van onderwijs, leiderschap en bedrijfsontwikkeling. PepsiCo-medewerkers kunnen tijdens werktijd deelnemen aan online en offline bijeenkomsten die georganiseerd worden door het LEAD-netwerk.
-
PepsiCo gelooft in de talenten van mensen die afwijken van de norm. Zo kunnen medewerkers met dyslectie een e-mailhandtekening instellen waarin staat dat zij dyslectisch zijn, waardoor ze door medewerkers en klanten niet worden afgerekend op eventuele spelfouten, maar worden gewaardeerd vanwege andere talenten.
-
Er is binnen het bedrijf een LHBTQI+-netwerk dat tijd, geld en middelen krijgt om diversiteit binnen de organisatie te stimuleren. Het netwerk organiseert onder andere een jaarlijkse deelname aan Pride Amsterdam voor alle PepsiCo-medewerkers.
-
Er is een PepsiCo-Award die jaarlijks wordt uitgereikt aan een medewerker die in dat jaar diversiteit en inclusie op een positieve manier heeft gestimuleerd binnen de organisatie.
-
Tijdens sollicitatieprocedures worden gesprekken met kandidaten altijd gevoerd met minimaal een mannelijke en minimaal een vrouwelijke PepsiCo-medewerker.
-
In de Nederlandse fabrieken van PepsiCo moeten de medewerkers Nederlands kunnen spreken vanwege veiligheidsredenen. De organisatie is zich ervan bewust dat er daardoor alleen medewerkers worden aangetrokken die de Nederlandse taal vaardig zijn. Om diversiteit in de teams te bevorderen worden daarom taallessen aangeboden, zodat ook mensen met een andere taalachtergrond de Nederlandse taal kunnen leren en in de fabrieken kunnen werken.
-
PepsiCo werkt samen met Refugee Talent Hub, een organisatie die vluchtelingen met talent helpt naar een passende job in Nederland. Tijdens een mentorprogramma van zes maanden wordt een medewerker van PepsiCo die zich opgeeft als vrijwilliger gekoppeld aan een vluchteling. De medewerker helpt de vluchteling op het gebied van LinkedIn-updaten, kledingadvies voor en oefenen van sollicitatiegesprekken, of wat er maar nodig is. Een job binnen de PepsiCo-organisatie mag en wordt gestimuleerd, maar alleen als dat past vanuit beide kanten. In een ‘wave’ van zes maanden worden zo’n twintig medewerkers gekoppeld aan twintig vluchtelingen met talent. De samenwerking met Refugee Talent Hub startte in Nederland in 2022 en wordt inmiddels ook georganiseerd vanuit PepsiCo België en in Duitsland.
Voor de uitrol van Refugee Talent programma binnen PepsiCo ontving Koning in 2023 PepsiCo's Global Diversity, Equity & Inclusion Award. Ook werd ze tijdens de Hotellotop in januari uitgeroepen tot Hotello of the Year 2024.
Over PepsiCo
Onder het label PepsiCo vallen onder andere de merken Lays, Cheetos, Duyvis, 7UP, Quaker en Pepsi. De netto-omzet bedraagt jaarlijks meer dan 80 miljard dollar. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten, maar het bedrijf is actief in meer dan 200 landen. Er werken wereldwijd zo’n 300.000 medewerkers voor PepsiCo. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Utrecht.