Israël was tijdens de pandemie lange tijd een van de meest gesloten landen in het Midden-Oosten. Gelukkig zien we anno 2022 weer de vertrouwde levendigheid terugkeren, met mensen op straat op elk moment van de dag en overal goed eten en drinken. Food Inspiration’s redacteur Fascal volgde de voetsporen van Ottolenghi, en geeft je haar lijst met must visit plekken.
Jasmino’s | kebab van zwezerik
Stel je een piepklein, door een grill gedomineerd rokerig keukentje voor, volgestouwd met mensen, vier bezwete koks en een mini-menukaart. Het recept voor de beste kebab van Tel Aviv. Op de kaart: kebab van zwezerik, kalfsingewanden, kippendij of ‘normaal’. Een giga berg gegrilde uien en pepers on the side en een uitgekiende vulmethode van de pita. Wij gingen er tijdens onze korte trip nog een tweede keer terug. Dat zegt genoeg.
Asif | culinair centrum Israël
In de hippe wijk Neve Tzedek kom je Asif tegen, het culinary institute of Israel. Asif opende haar deuren in juli 2021 en betekent ‘oogst’ in het Hebreeuws. Het centrum heeft als doel om de Israëlische voedselcultuur te ontwikkelen en te onderzoeken. Asif wil laten zien dat eten verbindt, ook – of is het juist – in conflictgebieden. De met zorg ontworpen ruimte bevindt zich in het National Start-up Center en bestaat uit een restaurant-café, expositieruimte, een indrukwekkende food-bibliotheek met meer dan 1500 boeken, een winkeltje, een daktuin annex boerderij en een evenementenlocatie.
Wij aten hier diverse ontbijtgerechten die de veelzijdigheid van de Israëlische food-identiteit laten zien. Jemenitisch brood met gerookte boter en een bruin ei, groene shakshuka en gefrituurde aubergine. We bezochten er ook een expositie over broodbakken in het Jeruzalem van de 17e eeuw en kochten er de Israëlische parmezaan; Laban Kishk. Een steenvormige harde geiten- of schapenkaas die je schaaft en over alles heen strooit. Asif bruist en trekt de hele dag bezoekers. De manier waarop ze de verschillende functies van gebouw en concept mixen is erg goed gedaan. Zeker een bezoekje waard.
Otello’s | ijs in italiaanse boetiekstijl
Met het warme klimaat zijn ijszaken essentiële services in Tel Aviv. Deze koele stukjes paradijs vind je op elke straathoek en zijn doorgaans tot twee uur ‘s nachts geopend. Van een iconische ijszaak als Anita’s die werd opgericht door een Italiaanse immigrante, tot de gouden en glimmende creaties van ijsketen Golda. IJs wordt hier zeer serieus genomen en de outlets zijn allemaal met veel bling en een luxe uitstraling ontworpen: het (nep)marmer en goud blinken je tegemoet. Dat maakt de premiumprijs die je betaalt voor een bolletje wellicht iets minder pijnlijk.
Bij Otello’s hebben ze drie smaken chocoladefonteinen stromen en mag je kiezen of je die in je hoorntje wil of als topping bovenop je ijs. Dat is eens wat anders dan een discodip. Het pistache-ijs dat we proefden is subliem, zout en zoet in perfecte balans. Alleen hiervoor zouden we terugkomen naar Tel Aviv.
TederFM | giga-pizza’s in de avondwinkel-club
Tel Aviv is een echte party city. Underground clubs zijn overal te vinden en werkelijk op elke dag van de week is het feest. Met voor ons onleesbare signing in het Hebreeuws is het soms lastig je weg vinden naar de volgende obscure feestlocatie. Maar als je eenmaal doorhebt dat je door de met TL-verlichte avondwinkelentree heen moet om binnen te raken, bevind je je instant in een andere wereld. De naam TederFM verwijst naar het radiostation dat elke dag live uitzendt vanuit dit pretentieloze hipster-walhalla. Ja, die twee kunnen samen gaan!
Aan de met muziek gevulde binnenplaats zijn een briljante pizza-uitgifte en een restaurant van de bekende chef Eyal Shani gevestigd. Tijdens een eerder bezoek van Food Inspiration aan Tel Aviv bezochten we zijn restaurant Hasalon. Je pizza eet je op, daar waar je nog een zitplekje kan vinden. En dat is best een uitdaging, aangezien ze alleen in de maat van één meter doorsnee te bestellen zijn. Er is keuze uit één basissmaak - Margarita - en drie soorten toppings: za’atar, peperpasta en schoeg (ofwel peterselieprut). En meer heb je goed bekeken ook niet nodig.
Rooftopbar The Prince | een snufje Berlijn
Onder de rook van Tel Aviv’s bekende Carmel Market bevindt zich dit rauwe pareltje op het dak van een doorsnee winkelgebouw. De combinatie rooftopbar en een entree vol graffiti voelt eerst wat out of place, maar eenmaal gezeten aan een klein rond tafeltje en proevend van de auberginefriet en cocktails met anijslikeur, klopt het weer helemaal. Planten vormen de hoofdcomponent van het interieur en het briesje maakt het aangenaam in het warme klimaat. Alleen al voor de huiscocktail met arak, de bekende Israëlische anijsdrank, is deze bar een must visit.
Frishman Sabich | een begrip in streetfoodcultuur
Er wordt wel gezegd dat de inwoners van Tel Aviv wonen op het aantal vierkante meters dat ze oud zijn, klein dus. Meer hebben ze ook niet nodig want ze leven vooral op straat. De publieke ruimtes rond het strand en de rivier, de parken, en de groene boulevards tussen de drukke autostrades zijn ruim opgezet en worden volop gebruikt. Ook als toerist is het hier heerlijk vertoeven. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om wat vega streetfood af te halen en lekker buiten op te eten.
Bij de populaire hotspot Frishman haal je een heerlijke portie falafel of het gelijknamige gerecht sabich. Een iconische pita met gefrituurde aubergine, ei en aardappel, plus goede toppings met zuur. Inmiddels zijn er meerdere Sabich’s te vinden in Tel Aviv en is het een perfecte single product stop. Een simpel en retegoed concept.
Abie | Service à la russe op een supermarktterrein
Bij de ingang van een nogal anonieme supermarkt vind je Abie, een toegankelijk Mediterraan terras-restaurant. De eerste indruk is: super low key en hier ben je nooit underdressed. De wijnkaart met veelal Israëlische en natuurwijnen is interessant en de jonge bediening goedlachs en amicaal.
In Tel Aviv opereren de meeste restaurants volgens het service à la russe principe. Alle gerechten komen wanneer ze komen. En onze tafel wordt al snel volgezet. De gegrilde inktvis met linzen is de topper van de dag. Er is nauwelijks sprake van etiquette en dat voelt heel normaal hier. Het personeel zit naast ons op het rookterras te pauzeren en het is bijna alsof je op een familiefeest bent. Alleen bij het afrekenen word je eraan herinnerd dat je uit eten bent.