Koffie- en lunchketen Anne&Max is in de afgelopen 19 jaar uitgegroeid tot een franchiseformule met 30 vestigingen. Oprichter Wobbe van Zoelen wil 'planeetaardig' werken, maar wil er met zijn horecaconcept voor iedereen zijn. Het assortiment bestaat voor 95% uit biologische producten, is avocadovrij en is voor 75% vegetarisch.
Anne&Max begon met een vestiging in Haarlem. Een huiskamer in de stad, waar Wobbe van Zoelen iets nieuws wilde doen. “We begonnen achttien jaar geleden direct met een visie op lokaal, biologisch en biodynamisch. Dat was toen nog wel een uitdaging. De keten die nu vanzelfsprekend is, was er toen nog helemaal niet. Het was heel leuk dat we groeiden en daardoor onze leveranciers konden overtuigen meer biologische en lokale producten in het assortiment op te nemen, omdat wij aantoonbaar het volume draaiden. Zeker naarmate er meer franchisers aansloten en we meer vestigingen openden, zetten we veel verandering in gang.” De duurzame aanpak zit zo diep in het DNA, dat het zelfs in de naam van de keten zit verankerd. “Ik zocht biologische koffie, maar kon het niet vinden in de hoeveelheid en kwaliteit die ik wilde. Mijn plan voor het concept heette toen nog ‘Anne’. Toen nam ik contact op met Max Havelaar om te zien of zij me konden helpen met mijn koffie. Zo ontstond als vanzelf Anne&Max. Achteraf is dat een perfecte naam gebleken.”
De grondbeginselen van Anne&Max
Missie
'Wij zijn een huiskamer voor onze gasten en creëren kleine momenten van onbezorgd geluk en geborgenheid terwijl we goed zorgen voor alles wat dat geluk mogelijk maakt.'
Visie
'Het is onze visie om uit te groeien tot een toonaangevende (inter)nationale keten van huiskamers om, gedreven door onze waarden, zoveel mogelijk mensen binnen onze doelgroep op elk moment van de dag, on- en offline, op positieve wijze te verbinden: gasten, buurtbewoners, medewerkers en leveranciers.'
Filosofie
'Onze ‘planeetaardige’ producten zijn zowel goed voor de planeet als voor jou. De producten zijn gezond en gemaakt zonder onnodige toevoegingen. Onze menukaart is voor meer dan 95% bio en 75% vega en is volledig avocadovrij. Wij hebben direct contact met de producenten die het behoud van mens en natuur altijd hoog in het vaandel hebben staan. Zodat alles wat goed smaakt, ook goed voelt.'
Planeetaardig
Anne&Max werkt zoveel mogelijk duurzaam, maar vertelde daar in het begin nauwelijks iets over. “Ik was bang activistisch over te komen en mensen af te schrikken”, legt Van Zoelen uit. “Het moest een huiskamer zijn en daar kom je om te relaxen, niet om actie te voeren. Het is altijd mijn filosofie geweest gasten te ontzorgen. Dat betekent ook: de verantwoorde keuze maken zodat zij daar altijd op kunnen vertrouwen en zelf niet over na hoeven te denken. Ik vind het wel interessant áls er discussie komt trouwens. Laatst schreef een vegan blogger dat het vreemd is dat we avocado van de kaart weren, terwijl we nog wel vlees verkopen. De redenering was dat vlees nog altijd een stuk slechter voor het milieu is dan avocado. Ik vind het mooi daarop gewezen te worden en erover na te denken, zodat ik uit kan leggen dat Anne&Max er voor iedereen wil zijn, vleesmijders én vleeseters. Binnen het menu dat we daarvoor bedenken, willen we in iedere categorie de beste keuze maken. Dus geen regulier varkensvlees, maar ham van Livar, waar gewetensvol met de dieren om wordt gegaan en de boer een eerlijke prijs krijgt. En spinazie en pompoen in plaats van avocado als vegetarische keuze.”
"Ik vind het mooi als een vegan blogger schrijft dat het vreemd is dat we geen avocado serveren"
“Als we er voor iedereen zijn én alle keuzes een beetje duurzamer maken, maken we echt impact denk ik. Daarom kiezen we ook voor ‘planeetaardig’ in plaats van ‘plantaardig’ als streven. Het gaat niet alleen om vleesconsumptie, het gaat ook om biodiversiteit, dierenwelzijn, bodemkwaliteit en arbeidsomstandigheden.” Dat hij daarin niet alles ineens kan overzien neemt Van Zoelen voor lief. “We maken fouten omdat we dingen doen. Als ik stil blijf zitten, bega ik geen vergissingen en kan ik daar niets van leren. Ik leer elke dag een beetje verder te kijken. Bijvoorbeeld naar ons servies: dat kwam uit China en ik weet niet of de arbeidsomstandigheden daar goed genoeg zijn. Daarom komt ons servies voortaan ergens anders vandaan. We leggen alles langs onze lat van de waarden ‘open, eerlijk, zorgzaam, betrokken en respectvol’. Alles wat daaraan niet voldoet, willen we veranderen.”
Groeiambities
Nu biologisch, lokaal en duurzaam de norm zijn, groeit Anne&Max snel. De keten heeft op dit moment 30 vestigingen en koestert ambitieuze plannen voor groei, zelfs tot over de grenzen. Van Zoelen wil doorgroeien naar 65 huiskamers in Nederland en is bezig met het verkennen van de Duitse markt. “Hoe groter we groeien, hoe meer impact we kunnen maken.”
Ook opende Anne&Max in het voorjaar van 2024 een eigen Boutique Hotel, gevestigd boven de locatie aan de Domstraat in Utrecht. Van Zoelen verwacht dat dankzij de bekendheid van Anne&Max als daghoreca, de drempel laag is voor niet-hotelgasten om binnen te stappen voor een cappuccino, sandwich of een stuk taart. “Het hotel is hierdoor een plek waar toeristen en locals elkaar ontmoeten. Daarmee wordt aangesloten op de voorkeur van met name de Westerse leisure-gast die zich thuis voelt in een informele omgeving, maar tegelijk waarde hecht aan kwaliteit en comfort. Zij willen opgaan in de lokale context en zich geen klassieke toerist voelen. Een relatief kleinschalige home away from home midden in het centrum van de historische stad is hiervoor bij uitstek geschikt”, aldus Van Zoelen.
11 captains of industry delen hun visie in het Trend- & Transitierapport 2025
Wobbe van Zoelen is een van de 11 captains of industry die in het Food Inspiration Trend- & Transitierapport 2025 zijn visie geeft op de grote transities in onze foodsector. Benieuwd naar zijn eigenwijze aanpak en strategie? Je leest er meer over in het rapport.