De Belgische chef-kok Bart De Pooter begon twee jaar geleden met zijn project ‘Grond zoekt Boer’. Een stuk grond richtte hij in als duurzame landbouwgrond, inclusief een voedselbos. Inmiddels produceert het land producten die de chef in de keuken van zijn restaurants verwerkt tot smaakvolle gerechten. Voor De Pooter is het project meer dan een zakelijke onderneming, hij ziet het als een levensstijl en een toewijding aan een duurzame toekomst.
Bart De Pooter is een van de bekendste sterrenchefs van Vlaanderen. Na 30 jaar sloot hij in 2022 zijn tweesterrenrestaurant Pastorale, om zich te storten op nieuwe projecten. Een daar van is Vis van A, een visrestaurant in Antwerpen. Voor Food Inspiration schrijft De Pooter over wat hem drijft.
Zelf het initiatief nemen
Ruim twee jaar geleden begon ik met het project ‘Grond zoekt Boer’, een ambitieus initiatief dat diep geworteld is in mijn passie voor duurzame landbouw en culinaire innovatie. ‘Grond zoekt Boer’ vertrekt zowel vanuit mijn persoonlijke habitat als vanuit mijn ecologische visie. Ik vind dat je niet climate neutral, zero waste en zero plastic kunt prediken zonder zelf initiatief te nemen.
'Ik vind dat je niet climate neutral, zero waste en zero plastic kunt prediken zonder zelf initiatief te nemen'
Voorheen verhuurde ik een stuk grond aan een boer die er maïs op teelde. Nadat de maïs werd geoogst, lag de grond braak tijdens de winter. Om de omgeving energierijker te maken evolueerden we het terrein naar een stuk duurzame landbouwgrond, inclusief en voedselbos. Geïnteresseerden konden zich aanmelden om mee te doen, ik bood mijn grond gratis aan met de belofte van een gegarandeerde afname. In ruil hiervoor werd een verbintenis gevraagd om in de regio te wonen en te zorgen voor een productie die voldoet aan de verschillende niveaus van mijn restaurants.
Lees ook: Hoe werkt een voedselbos en wat levert het op?
Grond zoekt Boer
Inmiddels zijn we twee jaar verder en hebben we enorme stappen gezet. Van het planten van fruitbomen tot het creëren van bloemenweides en het stimuleren van biodiversiteit. Elke stap brengt ons dichter bij ons doel om een levendig en energierijk ecosysteem te creëren. De gemengde gewassen voorkomen bodemmoeheid en minimaliseren de verspreiding van plagen en ziekten. En naast het ontwikkelen van een bloeiende omgeving, heeft ‘Grond zoekt Boer’ ook een praktische kant. We voorzien in onze eigen behoeften door middel van samenwerkingen met lokale boeren en producenten. Mijn restaurants worden gevoed door de producten die we hier telen, momenteel zijn dat bijvoorbeeld erwtjes, boontjes, jonge ui en tomaten.
Het voedselbos als levensstijl
Ook in ons team staat diversiteit centraal. We hebben mensen van verschillende achtergronden en vaardigheden die bijdragen aan het succes van het project. Bijvoorbeeld teamleden op leeftijd, die nog steeds volop willen bijdragen, maar wel graag hun eigen werkuren indelen. Voor mij is het project dan ook meer dan alleen een zakelijke onderneming, het is een levensstijl en een toewijding aan een duurzame toekomst. Toch willen we niet aan greenwashing doen, of onze gasten een valse indruk geven. We willen in de basis onze werkwijze onderbouwen met oprechte en eerlijke initiatieven. We willen aantonen dat ecologische landbouw rendabel kan zijn door te mikken op diversiteit, samenwerking en integratie. Toch is ons project nog maar een kleine stap. Maar het is een start. En met elke stap die we zetten, komen we dichter bij ons doel om een positieve impact te maken op onze omgeving en de wereld om ons heen.
Lees hier de column van Bart De Pooter over de opening van zijn visrestaurant Vis van A »