‘Show me your friends and I’ll tell you who you are’, luidt een bekend spreekwoord. Hetzelfde geldt voor het toilet van een horecazaak, als het aan Food Inspiration's hoofdredacteur Maaike de Reuver ligt. Niets is volgens haar minder waar dan: 'show me your toilet and I’ll tell you who you are’. Want het sanitair van een horecaconcept zegt alles over dat concept en is onderdeel van de totaalbeleving van de gast.
Een bijzondere toiletervaring had ik onlangs bij een voormalige club die is omgebouwd tot familierestaurant. De toiletten waren ze vergeten mee te nemen in de verbouwplannen, zo leek het. Het resultaat: in het donker stond ik de poepluier van mijn zoontje te verschonen op de voormalige desk van de toiletjuffrouw, zonder aankleedkussen en op een totaal onhandige hoogte. Kinderen waren in het vorige leven van deze horecazaak duidelijk geen doelgroep. Jammer, dat de nieuwe ondernemer in kwestie – met kinderen als kerndoelgroep – niet over de restyling van de wc had nagedacht.
Als je als horecaondernemer je gasten een totaalbeleving wilt bieden, dan moet je in mijn ogen het sanitair meenemen in de uitwerking van je concept. Toiletten zijn namelijk een cruciaal onderdeel van de gastbeleving. Een toilet dat niet past bij een concept kan voor de gast echt een dissatisfier zijn. Bij het hierboven genoemde familierestaurant zonder familietoilet kom ik nu bijvoorbeeld niet zo snel meer terug. Andersom kan ik echt blij worden van een wc die past in het totaalconcept.
Hier klopt de toiletbeleving:
-
Bij koffiebar Zuivere Koffie in Amsterdam staan de muren van de wc vol met geturfde streepjes en zitten er tralies voor het raampje, ‘alsof’ je hier even ervaart hoe het is om opgesloten te zitten in de gevangenis. Het klopt, in lijn met het koffieconcept waar ex-gedetineerden achter de bar staan. Lees hier meer over Zuivere Koffie »
-
Bij driesterrenrestaurant De Librije is het toilet laatst helemaal gerysteld. Het is nu poepie chique, in de kleuren oud roze, goud en zwart. Anders dan anders, exclusief en bijzonder. Net als de zaak zelf. Ingrid van der Veen, de interieurontwerpen die de zaak hielp bij de restyling van het sanitair, schreef er zelfs een hele column over op haar site, wat maar weer aantoont hoe belangrijk de wc kan zijn.
-
Bij Vroeg in Bunnik, een all-day horecazaak in een oude boerderij in een landelijke omgeving, waar veel wordt gewerkt met lokale producten, zijn melkemmers gebruikt als wasbak. Leuk!
-
Bij Van der Valk Den Bosch - Vught zijn er veel toilethokjes; handig voor tijdens rouw- of trouwdiensten die hier regelmatig georganiseerd worden en waarbij grote groepen mensen vaak op het zelfde moment gebruik willen maken van de wc. Daarnaast is het licht fijn en is er een aankleedkussen op goede hoogte voor het verschonen van een luier. Dit toilet is misschien niet het meest moderne toilet dat je in de horeca kunt tegenkomen, maar handig en functioneel is het wel voor een familiehotel.
-
Bij De Groene Afslag in Laren, een duurzame vergaderlocatie inclusief circulair restaurant, groeien de planten in ‘groene stijl’ letterlijk de wasbakken uit. Wasbakken die na de verbouwing van deze zaak over waren, worden nu in de toiletruimte circulair gebruikt als plantenbak. Het geeft de wc een leuke twist. Bovendien levert het gratis promotie op, want bezoekers delen online massaal foto's van deze bijzondere toiletten.
Lees ook: De Groene Afslag, culinaire hotspot in het Gooi »
Ga je mee naar de wc?
Nog zo’n goed voorbeeld: het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Toen ik daar laatst binnenkwam, nam eigenaar Justin van Hooijdonk me mee naar het toilet. Klinkt misschien gek, maar dat was het niet. Want het sanitair liet in een oogopslag zien waar het NBC voor staat na de wederopbouw (2 jaar geleden brandde het centrum helemaal af, sinds een paar maanden is het NBC weer geopend). Zowel het sanitair als het congrescentrum schittert nu van goede service, spiksplinternieuw design en volledig geautomatiseerde functies. Van Hooijdonk en zijn team hebben daar uiteraard goed over nagedacht en hebben hun nieuwe uitstraling doorgetrokken in het sanitair. Dat zou wat mij betreft iedere ondernemer in het hospitalityvak moeten doen. Het toilet is immers jouw visitekaartje!
6 tips voor een optimaal ‘kind- en oudervriendelijk’ toilet:
-
Zorg voor goede verlichting.
-
Creëer een plek met een aankleedkussen, het liefste in de algemene ruimte en niet alleen in de damestoilet, want vaders verschonen ook wel eens de luier van hun kind.
-
Plaats daarnaast een fatsoenlijke luieremmer die de vieze geurtjes tegenhoudt (en verschoon die ook elke dag!).
-
Investeer in een kindertoilet, die wat lager is dan een regulier toilet, zo’n toilet die ze ook op basisscholen hebben en waar kinderen zelf naar de wc kunnen gaan.
-
Zorg voor een lage wasbak waar kinderen bij kunnen zodat ze zelf hun handen kunnen wassen.
-
Helemaal gastvrij: een mandje met luiers en billendoekjes die je kunt gebruiken als gast. (Hetzelfde geldt voor een mandje met tampons, deodorant en paracetamol in iedere andere horecazaak, wat mij betreft is dat het toppunt van gastvrijheid!)