Voor de achtste keer is op vrijdag 30 augustus de Food100 gepubliceerd. De jaarlijkse lijst met de 100 meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland. De lijst bestaat uit verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen.
De Food100-lijst bestaat uit 50 inspirerende jonge talenten onder de 35 jaar en 50 ervaren impactmakers boven de 35 jaar. Veel aanpakkers richten zich dit jaar op het terugdringen van voedselverspilling en werken aan de eiwittransitie, bijvoorbeeld met hybride oplossingen die dierlijke en plantaardige eiwitten combineren. Daarnaast is er veel aandacht voor het verbeteren van de voedselomgeving door een duurzamer of gezonder voedselaanbod te presenteren in zorginstellingen of langs de snelweg. Ook productontwikkeling is populair, met bijzondere ingrediënteninnovatie zoals het onderzoek van student Anouk Rustenburg naar eendenkroos als voedsel van de toekomst.
Impact maken binnen de voedselketen
De Food100-lijst bestaat uit een enorme diversiteit aan mensen, van dierenrechtenactivist tot de CEO van Albert Heijn. “We maken bewust ruimte voor zowel studenten en kleine initiatieven als gevestigde namen uit de top van grote bedrijven”, aldus juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud. “Kleine organisaties zijn sneller, maken makkelijker keuzes en kunnen goed tegen het systeem schoppen. Grote bedrijven zijn vaak langzamer, maar met een kleine verbetering maken ze meteen veel impact.”
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een podium geven. “Een plek op de lijst geeft mensen een duwtje in de rug, het biedt kansen om hun impact te vergroten of verbreden”, zegt Van Oosterhoud. “Ik hoop dat voedselveranderaars elkaar opzoeken met vragen en voorstellen om samen op te trekken. De Food100-lijst is namelijk ook bedoeld om mensen te laten zien dat ze niet alleen de strijd voeren. Ze worden omgeven door 99 anderen die ook keihard werken om het voedselsysteem te veranderen!”
Bekijk hier de volledige Food100 van 2024 »
Food100-jury
De Food100 is samengesteld door een onafhankelijke vakjury. Meer dan 350 aanmeldingen werden beoordeeld op vier criteria om tot de definitieve lijst te komen: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt. De vakjury van 2024 reflecteert de breedte van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:
-
Juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories en onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs
-
Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall
-
Bas Turk, oprichter TommyTomato
-
Herman Lelieveldt, auteur en voedselpoliticoloog aan University College Roosevelt
-
Ivar van Dorst, oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto
-
Maartje Nelissen, partner bij The Food Line-up en mede-eigenaar Plant FWD
-
Rahaf Al Lemoni, oprichter Daffee
-
Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors en chef duurzame gastronomie
-
Wouter Staal, duurzaamheidsstrateeg en oprichter en CEO van YB en Climates
Bekendmaking Foodhelden 2024
Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden vanwege hun buitengewone prestaties benoemd tot Foodheld 2024. Op vrijdag 22 november maakt de Food100-jury tijdens een netwerklunch bekend wie deze speciale vermelding ontvangen. In 2023 werden onder andere klimaatactiviste Sarah van Buren en TommyTomato-oprichter Bas Turk benoemd tot Foodheld.
Lees hier meer over de Foodhelden van 2023 »
Food100 is geen ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifood. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie aangedragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk.