Daan van Munster en Edmee van Zwieten de Blom namen in januari Restaurant Basaal in Den Haag over. Per 1 april willen ze open. Of dat niet heel gedurfd is, nu de horeca het zo zwaar heeft? “Dat vraagt iedereen, maar wij vinden het juist heel logisch. Alles ligt nu toch op z’n gat. We hebben altijd al een restaurant gewild en nu kregen we ineens de kans.” De kersverse eigenaars zijn ervan overtuigd dat consumenten ernaar snakken om uit eten te gaan en de restaurants volgeboekt worden zodra dat weer kan.
Op de foto: Restaurant Basaal (2016, foto door: Casper van Dort
Van Munster en Van Zwieten de Blom woonden tot dit jaar in Londen. Van Munster werkte als kok in verschillende restaurants en Van Zwieten de Blom specialiseerde zich op het gebied van wijn. In “de zoveelste lockdown in Londen” besloten ze terug te verhuizen naar Nederland. “We hoorden dat Restaurant Basaal te koop stond, waar Daan een aantal jaren gewerkt heeft. We denken al jaren over ons perfecte restaurant en Restaurant Basaal past goed in ons beeld.” De ondernemers gaan ervan uit dat restaurants op 1 april weer open zijn, waardoor ze de lockdowns precies overslaan. Ze richten hun restaurant en kaart dan ook in voor een situatie na corona. “We hebben wel plannen voor het geval we op 1 april nog niet open mogen, maar daar willen we niet te veel over nadenken. Het is spannend, maar we hebben er alle vertrouwen in.”
Ervaring in Londen
De ondernemers zijn een aantal zaken opgevallen die in Londen anders zijn dan in Nederland, en die ze meenemen naar hun eigen restaurant: “Een van de voornaamste verschillen tussen Londen en Nederland is dat chefs in Londen doen wat ze zelf gaaf vinden en hun eigen filosofie durven uitdragen. Ze laten zich niet leiden door de wensen van de consument, wat in de Nederlandse gastronomie wel gebruikelijk is. Londense chefs hebben de houding: ‘als ik mijn concept goed wegzet, komen er vanzelf veel gasten die mijn enthousiasme delen’. Daarnaast is het respect voor het product en het kop-tot-staart-koken nog belangrijker in Londonse keukens. Het is daar nog heel gebruikelijk om lammeren en herten heel binnen te krijgen en alle delen zelf te verwerken.” Van Munster en Van Zwieten de Blom waarderen ook de sfeer in Londense restaurants, die zij op alle niveaus een stuk informeler vinden dan in Nederland.
Ingrediëntgedreven keuken
De ondernemers splitsen het pand op in twee delen: een wijnbar waar kleine hapjes geserveerd worden, en een restaurant met 25 tot 30 plaatsen. Van Munster en Van Zwieten de Blom willen de stijl van Restaurant Basaal behouden, maar op hun eigen manier invullen. Daarbij is het doel om de status van Bib Gourmand aan te houden. De naam van het restaurant blijft dan ook hetzelfde. De stijl is ingrediëntgedreven, wat het restaurant volgens de eigenaars zal onderscheiden in Den Haag. Van Munster: “Ik bepaal elke dag aan de hand van de beste producten wat er op het menu komt. Ingrediënten die een lang seizoen hebben, blijven misschien wel een maand op de kaart staan, andere gerechten zullen dagelijks wisselen. De gerechten blijven ook simpel, met diepe smaken, maar zonder opsmuk.” Het wijnaanbod sluit aan op die visie. Van Zwieten de Blom: “We gaan niet alleen met natuurwijn werken, omdat er ook zoveel goede klassieke wijnen zijn. De wijnkaart gaat wel regelmatig wisselen en er komen vooral wijnen van kleine wijngaarden op. Het is voor ons belangrijk om te weten waar alle producten vandaan komen.”