De vraag naar lokale en transparante producten groeit. Gasten willen weten waar hun eten vandaan komt en steeds meer ondernemers spelen daarop in. Op menukaarten wordt trots vermeld welke boerderij het vlees leverde, of van welke bakker het brood komt. Maar  zuivel blijft vaak een uitzondering: een anoniem bulkproduct zonder duidelijke herkomst. Dat kan anders. Mijn Melk haalt melk en de boer uit de anonimiteit en brengt een ijzersterk verhaal naar de horeca.

"Wij geloven in de kracht van lokale samenwerking en transparantie", zegt boerin Ineke. "Door onze melk en zuivelproducten direct te leveren, kunnen we niet alleen de versheid garanderen, maar ook het verhaal achter onze producten delen."

Transparantie van boer tot bord 

Bij Mijn Melk weet je precies waar de melk vandaan komt: van welke boerderij, van welke koeien en hoe de melk is verwerkt. De boeren van Mijn Melk hebben op hun erf een eigen mini-zuivelfabriek, waar ze hun verse melk direct verwerken en bottelen. Zonder tussenstations vinden de flessen hun weg naar horeca en retail, wat zorgt voor een ultrakorte keten tussen boer en consument.

“Er wonen hier in de buurt zoveel mensen die melk drinken, waarom moet die dan zo ver weg?” zegt boerin Yvonne uit Bodegraven. “Door Mijn Melk hebben we een kortere keten en brengen we lokale melk dichter bij de consument.”

Dit biedt voordelen voor iedereen: de boer krijgt een betere prijs, de horecaondernemer werkt met een onderscheidend en vers product, en de gast geniet van melk met een traceerbare oorsprong en een sterk verhaal. Zo draagt Mijn Melk bij aan een kortere, eerlijkere en duurzamere voedselketen.


Links: Boerin Yvonne uit Bodegraven Recht: Boer Guus uit Udenhout

Uit de anonimiteit

Melkveehouder Guus van Roessel is een van de biologische boeren die zich bij het concept van Mijn Melk aansloot. “We proberen onze boerderij te runnen in balans met de natuur en met open armen naar de samenleving toe. We werken natuurinclusief om de biodiversiteit te beschermen. Er loopt een wandelpad over ons land en we werken samen met scholen uit de regio die de boerderij als een living lab gebruiken. Wat mij steeds meer tegenstond is dat ik de bezoekers op mijn boerderij niet mijn eigen product kon laten proeven. Want zodra de melk mijn erf verlietg, verdween het in de anonimiteit. Ik realiseerde me dat ik dit alleen kon veranderen, door zelf mijn melk te gaan verwerken. En dus namen we de stap om hier op het erf een mini-melkfabriek te bouwen.” 

Een onderscheidend verhaal

Rachel Pishori is mede-eigenaar bij Locals, een specialty koffiebar in Tilburg. Bij haar gaat dagelijks de melk van boer Guus over de toonbank. Pishori: “We proberen de beste kwaliteitsproducten uit de wijde omtrek te halen. Boer Guus zit hier slechts een paar kilometer verderop. We zijn op zijn boerderij geweest en hebben gezien hoe hij met zijn land en met zijn dieren omgaat. Het makkelijkst is natuurlijk om alles bij de groothandel te bestellen, maar het verhaal is ook belangrijk. Consumenten hebben tegenwoordig zoveel keus in waar ze kunnen eten en drinken, maar juist door het verhaal achter het product te vertellen kun je je onderscheiden. Dat doen wij met onze koffiebonen, en dat doen we ook met onze melk. Daardoor beseffen gasten ineens, ‘hé, dat is toch wel iets heel speciaals wat ik hier drink’.”

Proef het verschil zelf. Vraag jouw gratis proefpakket van Mijn Melk aan »

Boer Reijer van Wieringen

Smaak en versheid

Veel melkproducten verliezen hun oorspronkelijke smaak door bewerking en standaardisatie, maar dat is niet het geval bij Mijn Melk. De versheid van Mijn Melk zorgt voor een echte smaakbeleving.
“Veel melk wordt flink bewerkt en gestandaardiseerd, waardoor de smaak verloren gaat,” zegt boer Reijer. “Je kunt het wel 'witte water' noemen. Met Mijn Melk is er niet gerommeld. Het wordt verhit, gaat in de fles en daarna gelijk door naar de groothandel of eindklant. Echt vers dus. Je kunt dat zeker proeven. Net als dat je ook het verschil proeft tussen verse groente of groente uit een potje..”

Nu ook in Bag-in-box

De Bag in Box is een innovatieve verpakkingsoplossing die horecaprofessionals helpt efficiënter te werken. Met een 10L-verpakking, bestaande uit een plastic zak in een kartonnen doos, zijn er minder verpakkingswissels nodig en wordt afval beperkt. Dankzij het hoge vetpercentage (4 - 4,5%) van Mijn Melk ontstaat een stabiel schuim voor cappuccino’s en lattes, zowel bij handmatig als automatisch opschuimen. Daarnaast wordt de melk, net als de retailverpakkingen, lokaal gemolken en op het erf verpakt. 

Er doen nu vier boeren mee met Mijn Melk: boer Guus, boerin Yvonne, boer Reijer en boerin Ineke. Ze bevinden zich verspreid over het land, van het noordelijkste puntje van Noord-Holland tot het Limburgse Velden. Ontdek zelf waarom Mijn Melk anders is. Vraag jouw proefpakket aan en proef de versheid en puurheid van lokale melk, rechtstreeks van een boerderij bij jou in de buurt.

Vraag jouw proefpakket aan »