Herman Konings is veranderingspsycholoog en trendanalist. Hij beheert sinds 1992 het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt. Als bevlogen verhalenverteller neemt Konings zijn luisteraars en lezers mee in de wondere wereld van passies en interesses, van trends en toekomstverwachtingen, van wat is en wat zal zijn. Konings schrijft voor Food Inspiration over de trends die hem opvallen.
Minimalisme is in meer dan één opzicht in het mainstream-universum terechtgekomen. Overprikkeld en overweldigd proberen steeds meer mensen hun leven zowel fysiek als mentaal te vereenvoudigen, niet alleen als een manier om tot rust te komen en het overzicht te bewaren, maar vooral om zich te herontdekken. De uitbraak van COVID-19 heeft deze aandrang tot simplificatie nog versterkt, omdat mensen de gelegenheid werd opgelegd hun persoonlijke levenssfeer (van nauwelijks enkele tientallen vierkante meters) te herstructureren. En niet alleen in materieel, maar ook in geestelijk opzicht. Door de onvrijwillige stilstand kwam het aha-besef dat we de laatste jaren gewoon te veel – en te veel ongebruikt, onnuttig en overbodig – bij elkaar hebben geschraapt. In The longing for less: Living with minimalism (2020) onderzoekt de Amerikaanse cultuurcriticus Kyle Chayka onze obsessie met deze stroming, die volgens hem gestaag is ontaard in een commerciële trend. Volgens Chayka gaat minimalisme in essentie over het ongefilterd ervaren van je omgeving. Het idee om opnieuw in contact te komen met de
wereld dwingt ons om onze relatie met design en technologie te herzien. In een tijdperk van aanhoudende digitale afleiding groeit het bewustzijn van de persoonlijke, sociale en culturele kosten van technologie.
"Het idee om opnieuw in contact te komen met de
wereld dwingt ons om onze relatie met design en technologie te herzien."
Voor bedrijven is het belangrijk hun werknemers – en dan gaat het niet enkel over zitvleeskwekende beeldschermwerkers, maar even goed over horeca- en winkelpersoneel – in optimale lichamelijke en mentale conditie te houden (of te brengen). Naast nieuwe hygiënemaatregelen gaat het ook om fitnessaanbiedingen, om gezond, lekker, relaxed en regelmatig eten en om een gezondheidsbevorderende inrichting van kantoorruimten, dicht bij de natuur, met voldoende licht, lucht en stilte. In bedrijven zullen vaker mental coaches, fitnessbegeleiders, acoustic tuners, kantinediëtisten en well building-consulenten worden geraadpleegd. In kantoren en scholen vind je steeds vaker een medewerker die zich de rol van ‘sta-secretaris’ of ‘ga-secretaris’ heeft toegeëigend en collega’s op regelmatige tijdstippen aanspoort even de benen te strekken of – wanneer de tijdbeugel wat guller is – buiten de muren enkele happen verse lucht te scheppen. In 2018 stelde het internationaal designbureau Ambius vast dat in Europa maar liefst 74% van kantoormedewerkers minder tijd in de buitenlucht besteedt dan gedetineerden, die volgens de richtlijnen van de VN minstens één uur per dag gelucht moeten worden…
Helende architectuur is een relatief nieuw fenomeen dat uitgaat van de wetenschappelijke vaststelling dat gebouwen ook rechtstreeks impact hebben op de gezondheid van hun gebruikers (bewoners, werknemers, recreanten ...). Uitgebreid onderzoek door de Harvard School of Public Health in 2018 laat zien dat werknemers die in de gesloten configuratie van een werkruimte blootgesteld worden aan echte (dus niet chemisch bewerkte) natuur, niet alleen vooruitgang op allerlei gezondheidsindicatoren boeken, maar ook betere prestatiecijfers en een grotere medewerkerstevredenheid hebben dan vergelijkbare collega’s zonder die natuurlijke prikkels. Onder ‘gezondheidswinst’ mag onder meer een significante verlaging van de bloeddruk, een verbetering van het kortetermijngeheugen met 14% en meer positieve gevoelens begrepen worden. Het International WELL Building Institute stelt intussen dat een gezond gebouw niet alleen het welzijn van bewoners en de productiviteit van het personeel verbetert, maar ook de financiële waarde van dat gebouw.
"In kantoren en scholen vind je steeds vaker een medewerker die zich de rol van ‘sta-secretaris’ of ‘ga-secretaris’ heeft toegeëigend."
Gezonde leef- en werkruimtes betekenen sterkere gemeenschappen en een grotere productiviteit. Het Global Wellness Institute gelooft dat er binnenkort levende gebouwen zullen zijn met energieopwekkende algen in de muren, net als Cradle to Cradle-gecertificeerde gebouwen, die gemaakt zijn van materialen als klei en hout. Uitgebreid bevolkingsonderzoek van de Universiteit van Aarhus onder 900.000 Denen bracht in 2014 aan het licht dat kinderen die zijn opgegroeid met een minimum aan ‘groene blootstelling’ tot 55% meer kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen. De studie toont het belang aan van het opnemen van zogenaamde ‘green spots’, zowel binnen als buiten de muren. Luchtkwaliteit meldt zich voor innovatie. Het plantaardig remediëren van onzuivere luchtstromen wordt een onderscheidende factor in de inrichting van leef- en werkruimtes. Tien vierkante meter mos heeft hetzelfde vermogen als 40 jonge bomen om CO2 te ontbinden; (onbespoten) moswanden laten zich ook
gemakkelijk artistiek vormgeven. Hout als bouwmateriaal heeft het vermogen veel CO2 uit de atmosfeer te halen en dus zuurstof aan de (persoonlijke) leefomgeving toe te voegen.
In tijden van frontale confrontaties met luchtweginfectieziekten is het besef van aanvoer van zuurstof een verademing…
Herman Konings is een van de inspiratoren van Food Inspiration en deelt via deze website geregeld zijn gedachten en opvattingen met foodprofessionals. Kijk hier wie de andere inspiratoren zijn.