De World Chocolate Masters is 's werelds meest toonaangevende culinaire competitie, die volledig gewijd is aan de kunst van chocolade.
Tijdens deze groots opgezette wedstrijd strijden 19 finalisten – allen houder van de Nationale titel in hun eigen land – om de felbegeerde titel ‘Chocolate Master 2011’. Met het thema "Quetzalcoatl’s Gift” werden de deelnemers uitgedaagd op zoek te gaan naar inspiratie in de mysterieuze oorsprong van Cacao in de regenwouden van Zuid-Amerika. Food Inspiration bracht een bezoek aan deze prestigieuze wedstrijd tijdens de Salon du Chocolat in Parijs en maakte het volgende sfeerverslag.
WEDSTRIJD
Tijdens de finale produceert elke deelnemer een chocoladecake, een handgedipte praline, een gemouleerde praline, een dessert op bord en een showpiece, een uitzonderlijke artistieke creatie van minimaal 1,5 meter hoog gebaseerd op het thema. Een 21-koppige jury bestaande uit ’s werelds beste chocolatiers en patissiers beoordelen het werk. Zowel de deelnemers als de jury nemen de wedstrijd zeer serieus. De chocolade, die de grondstof is van alle prachtige creaties, wordt gekoesterd als een waardevolle schat. Met militaire precisie worden de creaties tot in detail geperfectioneerd. Er wordt ontworpen, gestyled, geboetseerd, geschaafd. Met hun talent zouden de deelnemers zo aan de slag kunnen in de mode, sierraden of keramiek, maar de chocolade ruilen ze voor geen goud in.
NEDERLANDSE WINNAAR - FRANK HAASNOOT
De overtuigende winnaar dit jaar is Nederlander Frank Haasnoot. Naast dat hij de overall winnaar werd en dus gekroond is tot World Chocolate Master 2011, won hij ook de award voor het beste showpiece en beste dessert. Zijn paradepaardje met de naam "Warrior", geheel gebeeldhouwd uit chocolade toont een Azteekse krijger in de zoektocht van cacao in de jungle. Zijn winnende dessert met de naam, "Xococo", bevatte zeer delicate smaken in een verrassende combinatie. Met authentiek Azteekse ingrediënten als kokosnoot, passiefruit, mango en natuurlijk chocolade. De wijze waarop Haasnoot zijn persoonlijke stijl – duister, mysterieus en een tikkeltje agressief – in iedere chocoladecreatie wist te verwerken, leidde hem naar de overwinning.
BELGISCHE INZENDING - RYAN STEVENSON
Deze Australische patissier leerde naar eigen zeggen in België pas de echte mogelijkheden van chocolade kennen. In 2009 maakte hij tijdens de World Chocolate Masters furore door de trofee van “Beste Praline” mee naar huis te nemen. Dit jaar eindigde hij op een respectabele 6de plaats in de overall competitie. Zijn showpiece vertelt de legende van een Azteekse prinses die haar leven gaf om het bezit van haar echtgenoot te verdedigen terwijl hij in oorlog was. Het showstuk laat de strijder zien, bij een tempel midden in het bos, terwijl hij van de God Quetzalcoatl een geschenk ontvangt als beloning voor de trouw en opoffering van zijn vrouw: de cacaoboon.