Het is de moderne versie van het Chin. Ind. Rest. (Chinees-Indische restaurant): Yu.eat. In ons land rolde deze Belgische franchisegever van virtuele restaurants het online concept Incheon Korean Fried Chicken al uit in tientallen bestaande restaurants en cafetaria's. En ook in andere Europese steden timmert het bedrijf van Yifeng en Yishen Yu hard aan de weg. Yu.eat is imiddels Europese marktleider in het segment virtuele restaurants met een Aziatische keuken. Het doel is 's werelds grootste te worden.
De formule
Twintigers Yifeng en Yishen Yu richtten Yu.eat eind 2022 op in Brussel. De teller van het jonge bedrijf van de twee broers staat nu op 350 partnerrestaurants in 250 steden. In ons land heeft Yu.eat inmiddels 75 partnerrestaurants in 52 steden. De rest is te vinden in België en Duitsland. Deze partnerrestaurants bereiden volgens recepten van Yu.eat Aziatische gerechten voor de bezorg- en afhaalmarkt.
De gerechten
De ouders van Yifeng en Yishen hebben een Chinees restaurant in Edingen, ten zuidwesten van Brussel. Yifeng opende na zijn studie vier restaurants van zijn eigen formule Chifuri. Maar de groei ging Yifeng Yu niet snel genoeg. Inmiddels is Chifuri dan ook de merknaam voor Chinees streetfood van Yu.eat.
Naast Chifuri en Incheon heeft Yu.eat meer virtuele restaurantmerken in voorbereiding. Het gaat onder meer om Sakhon Thai (currygerechten) en Babao (gestoomde bapao met vulling). De recepturen zijn grotendeels afkomstig van de ouders van Yifeng en Yishen.
De partners
Restaurateurs gaan dus in hun eigen keukens aan de slag dankzij een licentie van Yu.eat. De voorgeschreven ingrediënten om de gerechten te kunnen maken, krijgen de partners geleverd via leveranciers waarmee Yu.eat samenwerkt.
In ons land werkt Yu.eat voor de bezorging van de gerechten samen met Uber Eats en Thuisbezorgd.nl. De laatstgenoemde bepaalt het leeuwendeel van de bestellingen. Als partner van Thuisbezorgd.nl, heeft Yu.eat speciale afspraken over het afdrachtpercentage.
De concurrentie
Voor Yu.eat zijn onder meer het Brits-Franse Taster en het Franse Clone de voorbeelden. Ook deze partijen bieden hun online maaltijdmerken aan bij bestaande restaurateurs. Taster is in ons land onder andere met kipmerk Out Fry present. Bestaande restaurantkeukens kunnen dankzij de virtuele merken optimaler worden benut, is de basisgedachte. Lees hier meer over Taster »
Het verdienmodel
Yu.eat haalt zijn verdiensten uit percentuele afdrachten over de verkochte maaltijden. Wie meer verkoopt, betaalt verhoudingsgewijs een kleiner percentage.
De kwaliteit
Het is voor Yu.eat belangrijk dat de kwaliteit van de gerechten bij alle partnerrestaurants hetzelfde is en dat die goed overeenstemt met de receptuur. Daarom monitort het hoofdkantoor in de buurt van Brussel nauwgezet de reviews op Thuisbezorgd.nl en andere platforms.
De cijfers
Medio vorig jaar haalde Yu.eat € 2 milljoen op bij investeerders. De omzet over 2023 willen de gebroeders Yu liever niet prijsgeven. Een taxatie op basis van publicaties levert een bedrag van € 4,5 miljoen op. Deze omzet is behaald met dank aan 100.000 loyale klanten die herhaalbestellingen deden, aldus Yu.eat.
De ambitie
De ambitie van de gebroeders Yu is strak. In het segment virtuele restaurants met een Aziatische keuken willen ze de Europese marktleider blijven. Want dit zijn ze, iets meer dan een jaar na oprichting. Uiteindelijk is het streven om ’s werelds grootste te worden in het Aziatische segment online. In 2025 wil Yu.eat ook buiten Europa actief zijn.