Hoe diep moet je je in de schulden steken? Wanneer moet je stoppen? Het waren onderwerpen van gesprek in de B2B talkshow Studio Food Inspiration op 3 februari. Food Inspiration sprak met horeca-expert Ton Lenting en horecaondernemer Antonio van den Hengel, tevens bestuurslid en penningmeester van Koninklijke Horeca Nederland.
Foto: Restaurant Sabrosa
Horeca-expert Ton Lenting werd de afgelopen tijd overstelpt met telefoontjes van ondernemers die om raad vragen. “Het begon in maart en april 2020. Ik heb huilende ondernemers aan de telefoon gehad en tegen een aantal van hen heb ik gezegd: ‘Lever de sleutel maar in. Stop er maar mee en verkoop je tent.’ Daar zijn ze achteraf gelukkig mee.”
Hoe veel extra schulden je moet aangaan of in welke mate je moet interen op je eigen vermogen verschilt per geval, weet Lenting. “Er is veel verborgen leed. Horecaondernemers gaan niet de vuile was buiten hangen. Gelukkig heeft het merendeel van de bedrijven baat gehad bij de regelingen van de regering, uitgezonderd de bedrijven die in 2020 de deuren openden.”
Maar, zo benadrukt de expert, die al 44 jaar in de horeca actief is en zelf tien bedrijven heeft gehad, het is vooral een kwestie van goed rekenen. Om een goed overzicht van de financiën te hebben, is het belangrijk vaker over de juiste cijfers te beschikken. Van den Hengel beaamt dit: "Je moet bij zijn met je cijfers. Normaal gesproken zegt je banksaldo alles, maar dat is nu volledig in de war geschopt door corona. Je moet van je accountant vaker een overzicht krijgen dan een keer per kwartaal.”
EMOTIES
Van den Hengel herkent de lastige beslissing waar ondernemers soms voor staan. “Je hebt namelijk ook je emoties. Je wilt je gasten niet teleurstellen, ook niet je medewerkers die al lang bij je werken. Maar je kunt niet doorgaan tot het bittere einde.”
Het uitgangspunt van Van den Hengel is dat hij de schulden die hij nu opbouwt terug kan betalen volgens de kengetallen waar hij nu mee werkt. Hij geeft als voorbeeld restaurant Sabrosa, dat vier jaar geleden opende. “We hebben direct in maart 2020 een extra lening genomen bij de bank van 70.000 euro. Maar we hebben ook nog aflossingen van crowdfunders en een hypotheek die we moeten aflossen. Dus het is echt opletten dat onze lasten niet te veel stijgen.”
Volgens Van den Hengel moeten ondernemers niet de fout maken zich rijk te rekenen. “Je kunt wel denken dat je je prijzen gaat verhogen of dat je nog meer gasten gaat trekken, maar in het geval Sabrosa gaat dat laatste niet op. We hebben afgelopen zomer al een fantastische omzet gedraaid.”
Lenting bespeurt behalve een financiële ook nog een andere uitdaging bij ondernemers: “Het perspectief is veranderd. Ik dacht in het begin dat corona een paar maanden zou duren. Maar door de tweede lockdown is de vraag opgekomen of je dit als ondernemer ook emotioneel kunt bolwerken.”
Kritisch over banken
Lenting en Van den Hengel zijn kritisch over de opstelling van de banken. Beide experts hebben veel ondernemers aan de lijn gehad die nul op het rekest kregen. Lenting: “Bij de vorige crisis hebben we ING en ABN AMRO overeind gehouden en wat doen de banken nu? Die draaien al na een paar weken de kraan dicht. Dat vind ik moeilijk te verteren.”
Van den Hengel beaamt dit. “We horen schrijnende verhalen. De banken riepen eind maart 2020: wij gaan de ondernemers helpen. Maar de stempel no-go area lag al binnen anderhalve maand op de horeca. De handen werden volledig van de branche afgetrokken. Ze verstoppen zich dan achter Europese regeltjes, de beslissing van hoofdkantoren of kengetallen, maar het is een kwestie van afschuiven. Er worden enorm veel ondernemers in de steek gelaten.”
Lenting merkt op dat de drie F’s nu belangrijk zijn: familie, friends en fools. “De familie springt vaak bij, dan de friends, en dan heb je de fools. Dat zijn gekken die vanuit een bepaalde passie horeca willen financieren.”
PERSPECTIEF
De crisis heeft intussen meerdere gezichten gekregen. Lenting: “Het grote probleem is dat heel veel mensen in dit land niet beseffen hoe het is om vijftien maanden geen inkomen te hebben. Wat zou er gebeuren als ambtenaren vijftien maanden geen salaris zouden krijgen?”
Tegelijkertijd is het een voordeel dat de meeste burgers niet persoonlijk worden getroffen. Zodra de lockdown achter de rug is, gaan consumentenbestedingen de economie aanjagen. Lenting: “Er staat 400 miljard op de spaarrekeningen van de Nederlanders. Voor een economische crisis ben ik niet bang.”