“Als we weten dat jij elke week twee pakken melk drinkt, waarom zou je daarvoor zelf naar de supermarkt moeten lopen om ze te halen?”
Dat zei ondernemer en PSV-bestuurder Robert van der Wallen eerder in een interview met het Financieele Dagblad over Artificial Intelligence, ofwel AI. Ofwel kunstmatige intelligentie. Waar zijn AI-specialisten mee bezig als het gaat om toepassingen in de horeca?
We serveren drie voorbeelden van software- en horecabedrijven die hier al op inspelen.
1. Slim reserveringssysteem
Op de website van automatiseerder SevenLab wordt een mogelijke horecatoepassing uitgelicht, die kan helpen om nauwkeuriger de capaciteit te benutten: ”Een slim reserveringssysteem is een goede uitkomst. Deze neemt dan de telefoon op en bepaalt nauwkeurig of er plek is door een berekening te maken van de mankracht van het personeel en het aantal vrije tafels. Dit wordt nu vaak uit de losse pols gedaan. De bediening kan zo de aandacht volledig schenken aan de gasten in het restaurant, het reserveringssysteem ordent de agenda en helpt de gasten aan de telefoon.”
2. Bezetting meten via sensoren
Patrick van Erven van DE Café Leeuwarden zegt op de website van Yelgo Digitals. “Momenteel realiseren we sensoren die data in een ruimte verwerken. Dat systeem herkent straks wanneer mensen een tafel hebben verlaten. Het horecapersoneel krijgt een melding via een iPad zodat ze de tafel mogen afruimen.” Patrick over een andere AI-toepassing: “Als de wc-deuren bijvoorbeeld vijfentwintig keer zijn geopend, dan krijgen we een melding dat we de wc moeten checken. Bij vijftig keer vullen we de rollen aan. Dit is iets wat er normaal gesproken snel bij inschiet als het druk is, maar wat wel moet gebeuren om de klantbeleving hoog te houden.”
3. Voorspelling van inkoop
Het Belgische bedrijf apicbase gebruikt AI om voorspellingen te doen. Op de website valt te lezen: “Het doel is het maken van gedetailleerde voorspellingen van de restaurantverkoop. Anders gezegd, op basis van grote hoeveelheden interne en externe data zal de nieuwe AI-module heel precies aangeven hoeveel spaghetti er morgen verkocht zal worden. De voordelen zijn groot. Als je weet hoeveel porties er verkocht zullen worden, dan kan je inkopen en de mise-en-place daar exact op afstemmen. Het gevolg is dat voorraad en waste perfect onder controle gehouden kunnen worden, waardoor de foodcost daalt en de marges van restaurants omhoog gaan.”