"Kwijtschelding van huur zolang de horeca dicht zit."
Dirk Beljaarts is algemeen directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Wij spraken hem over wat de coronacrisis voor Horeca Nederland betekent.
Wat gebeurt er bij KHN?
"We worden overstelpt met vragen van leden om hulp. Intern hebben we de adviesdienst opgeschaald van acht naar zestien mensen die dagelijks bereikbaar zijn voor vragen. Ook in de weekenden werken we door. Er leven zoveel vragen bij ondernemers. Verder maken we met onze juristen en advocaten overuren: kort gedingen gaan door. We bieden hulp bij faillissementen en conflicten die zijn ontstaan over huurachterstanden. Onze 35 regiomanagers zijn aanspreekpunt voor de lokale bestuurders en leden. En tenslotte richten we onze pijlen op een effectieve lobby om met krachtige maatregelen de sector zo veel mogelijk te helpen. Alle ander dossiers zijn ter zijde geschoven: alle mankracht hebben we ingezet op de coronacrisis."
"Alle mankracht hebben we ingezet op de coronacrisis."
Waar zitten de knelpunten bij de horeca?
"Het belangrijkste voor bedrijven is nu het creëren van liquide ruimte. Er zijn veel horecabedrijven die geen vet op de botten hebben, de marges in onze bedrijfstak zijn niet groot. Daarom is het erg belangrijk dat de now-regeling snel wordt ingevoerd want aan het eind van de maand moeten de lonen weer overgemaakt worden. De nood is hoog: het zou cru zijn als bedrijven omvallen omdat de maatregel niet tijdig is ingevoerd. Opschorting van de betalingen van belastingen en huur is overigens niet voldoende. We pleiten actief bij vastgoedeigenaren en brouwers voor kwijtschelding van de huur gedurende de periode dat de horeca op slot is. Anders volgt er in september een golf van faillissementen wanneer iedereen gevorderd wordt de betalingsachterstand te voldoen. Leeuw brouwerij is de eerste brouwerij die geen huur rekent aan haar huurders zolang de horeca op slot zit: geweldig. We hebben nog meer pijlen op onze boog: we vinden dat in de now-regeling ook de werkgeverslasten voor de salarissen moet worden meegenomen. Verder zou het goed zijn als het vakantiegeld in twee of drie termijnen kan worden uitbetaald. En dat de werkgevers dat netto kunnen uitbetalen en de overheid de werkgeverslasten voor zijn rekening neemt. Verder willen we de invoering van de WAB doorschuiven naar 2021."
Waarin ben je teleurgesteld?
"Mijn grootste teleurstelling zit bij vastgoedeigenaren die totaal niet meewerken met hun huurders. Ik heb brieven gezien van leden die gesommeerd worden de huur te voldoen, op straffe van ontruiming binnen een maand. Dat kan juridisch helemaal niet, maar de pandeigenaren doen het toch. Dat je zo'n bericht durft te sturen vind ik ongekend. Ik ben ook uitermate teleurgesteld in online travel agencies als Booking en Expedia. In het geval van annuleringen eisen zij bijvoorbeeld binnen vijf dagen geld terug, waardoor hoteliers in betaalproblemen komen. Ook is er voor hoteliers geen goede mogelijkheid om de gast een aanbieding te doen voor het verplaatsen van de boeking. Terwijl gasten hier vaak wel om vragen. We hebben dit onder de aandacht gebracht van de Tweede Kamer. Er gaan hier vragen over gesteld worden."
Wat is je belangrijkste advies aan ondernemers?
"Voor de komende maanden moet je een liquiditeitsbegroting opstellen. Wat zijn je vaste kosten en zijn er nog inkomsten? Kijk vooral ook naar de tweede helft van het jaar. Natuurlijk heb je onzekerheden maar het helpt je enorm als je de financiën op een rijtje hebt."
"Iedereen ziet nu in wat voor maatschappelijk belang de horeca heeft."
Wat geeft reden tot optimisme en kracht?
"Ik zie toch veel creativiteit onder ondernemers. Velen zijn gestart met bezorgen, maar inmiddels wordt daar ook van teruggekomen. Maar toch, het tekent de ondernemerslust. Ik zie ook dat de inhoud van de koelcel wordt gedoneerd aan voedselbanken en ziekenhuizen. Hotels stellen capaciteit ter beschikking voor de zorg. En ik ben trots op het initiatief Help de Horeca: consumenten kunnen een bon kopen voor hun favoriete restaurant. Mocht het restaurant onverhoopt failliet gaan, dan krijgt de consument compensatie, dankzij de vele samenwerkingspartners. En weet je wat een onverwacht voordeel is? Iedereen ziet plotseling in wat voor maatschappelijk belang de horeca heeft. Dat geldt voor ambtenaren, politici en inwoners van Nederland. De horeca is de plek waar ruzies worden opgelost, huwelijken worden gered, relaties worden begonnen, feestjes worden gevierd. Dat moet nu allemaal thuis gebeuren. De druk thuis wordt heel groot."
Wanneer gaat volgens jou de horeca weer open?
"Niemand weet of we op 6 april weer open kunnen. Pas als het verantwoord is kunnen we weer. Verwacht niet dat alles weer gaat zoals het was: dat zou naïef zijn. Deze coronacrisis is een grote resetknop. De buitenlandse toeristen zijn voorlopig niet terug, de beurzen en congressen trekken ook niet zomaar aan. De maatschappelijke, politieke en economische impact is enorm."