"We staan met de rug tegen de muur, maar laten we vooral naar de kansen kijken."

Op donderdag 16 juli was de derde uitzending van Foodservice Network Live, een online talkshow vanuit de Mauritskazerne in Ede. Aan tafel bij gastheren Enrique Figee en Gerard Sterkenburg zaten Director Out of Home bij Coca-Cola European Partners Roelof van Dinter, Head of Horeca bij METRO/MAKRO Cash and Carry Mark Pieters, Directeur Commercie bij Hutten Collin Schoonens, CEO Vital Food Group Henri Froeling en trendwatcher en mede-oprichter van Food Inspiration Hans Steenbergen. Wat volgde was een gesprek over de veerkracht van foodservice, over optimisme in crisistijd, en de kansen die liggen in nieuwe afzetkanalen.

Op de foto: Foodservice Network Live editie 3, foto door Nina Slagmolen

Optimisme en veerkracht

Van Dinter: “Ik ben van nature een optimist. Wij zien zoveel veerkracht, creativiteit en saamhorigheid in onze branche dat ik ervan overtuigd ben dat het uiteindelijk goed komt. Optimisme is een belangrijke voorwaarde om het vertrouwen van de consument of gast terug te winnen. Ik zeg dat wel in het volle besef dat we er nog lang niet zijn en dat veel partijen het erg moeilijk hebben.” 

“Bij Coca-Cola hebben in de eerste weken na de lockdown vooral contact gehouden met onze klanten. We wilden iedereen een luisterend oor bieden en vooral ook begrijpen wat wij konden doen om te helpen. Het is mooi om te zien wat er allemaal kan in een crisistijd. Als je onder druk staat is er zo veel mogelijk. Ik haal daar ook een les uit als leidinggevende. Je wordt in een tijd als deze in beslag genomen door wat er allemaal gaande is. Daardoor geef je mensen meer ruimte, en die ruimte leidt tot fantastische dingen, zoals de #SAMENLUNCHEN campagne.”

Pieters: “Bij MAKRO hebben we ook echt geprobeerd partners te blijven van onze stakeholders. We hebben juist in deze tijd geïnvesteerd in onze partnerships, en niet alleen vanuit commercieel perspectief. Dat is de manier om de angst en onzekerheid weer uit de markt te krijgen. Alleen ga je sneller maar samen kom je verder.”

"De foodservice hoeft niet op meededogen van de retail te rekenen"


Retail komt eraan

Steenbergen: “Koninklijke Horeca Nederland heeft gezegd dat 40 procent van de horecabedrijven technisch failliet is, wat betekent dat ze zonder overheidssteun zouden omvallen. Tegelijkertijd heeft retail miljarden in de schoot geworpen gekregen. Het is nu de vraag wat ze met die miljarden gaan doen terwijl de foodservice op apegapen ligt. Op mededogen hoeven we niet te rekenen.

Van Dinter: “Ik verwacht dat retailers dichtbij de thuisconsumptie blijven. Ik zie retail vooral in de bezorgmarkt en de convenience doorgroeien.”

Pieters: “De kans die er voor retail ligt in out of home is gigantisch, maar gastvrijheid zit niet in hun genen. In de foodservice hebben we dat wel, en daar liggen kansen. We hebben eerder disruptors als Thuisbezorgd laten gebeuren. Wat retail kan betekenen voor de thuismarkt kunnen wij met de hele foodservice keten ook. Daar moeten we een model voor vinden.”

De coronacrisis heeft het aanpassingsvermogen van de consument aanzienlijk versneld

Nieuwe kanalen en nieuwe afzetmarkten

Schoonens: “Bij Hutten zijn we ook hard geraakt en krabbelen we nu weer overeind. Wij hebben de crisis gebruikt om door te ontwikkelen en nieuwe initiatieven te ontplooien. Zo hebben we in samenwerking met DHL soeppakketten gemaakt en bij mensen thuis geleverd, en met Social Deal consumenten een premium maaltijd verkocht die ze bij een drive-thru konden afhalen. We hebben veel geleerd van deze initiatieven. Door onze krachten te bundelen met andere partijen kunnen we nieuwe kanalen en afzetmarkten aanspreken. We denken er ondere andere over na om in onze bedrijfsrestaurants via een shop-in-shop model dezelfde premium maaltijden te gaan verkopen.”

Froeling: “Bij de Vital Food Group zien we een heropleving van de B- tot D-locaties. De ondernemers die door hun lokale ondernemerschap verankerd zijn in de buurt hebben het vertrouwen van consumenten kunnen vasthouden. In de grote binnensteden is dat nog steeds lastig. Het witte vlekkenplan waar geografische locaties mee worden beoordeeld gaat er heel anders uitzien. Ik verwacht dat de huren op A-locaties zullen gaan dalen.”

“Tijdens de coronacrisis hebben bijna al onze winkels ook meegedaan met onze vlucht voorwaarts in e-commerce en bezorging. De groei in de thuismarkt heeft de dalende out of home markt echt een stuk gecompenseerd. Dat heeft ons geloof versterkt. De komende anderhalf jaar blijven we hier vol op inzetten. Onze potentiële gast kijkt op een hele andere manier naar wat hij tijdens de lunch of het diner wil hebben. Dat komt niet alleen door de coronacrisis, al heeft die het aanpassingsvermogen van de consument aanzienlijk versneld.”