Gastronomisch gastheer en verhalenverteller Guus Thijssen van Guustronomie op zoek naar de verhalen achter frituursnacks. In deze editie: Souflesse.

Snackontdekking

In mijn zoektocht naar de verhalen achter snackklassiekers kom ik allerhande mooie dingen tegen. Ondanks dat ik nog steeds niet heel vaak bezwijk voor de lonkende frituurschatten ben ik steeds meer geboeid door de wereld erachter. Hoewel ik moet bekennen dat ik na mijn verhaal over Mexicano in één maand vaker in cafetaria´s belandde dan waarschijnlijk in mijn hele leven daarvoor.

Vanuit dat interview werd ik gewezen op de Souflesse, een verfijning van de klassieke kaassoufflé. Bekend voor insiders, maar obscuurder voor toeschouwers zoals ikzelf. Daarom tijd voor een volgend verhaal – ditmaal over de evolutie van een reeds bestaande klassieker.

 

Historische Klassieker

In 1969 werd door Hans Van Bemmel de kaassoufflé geïntroduceerd – de snack op basis van vloeibare kaas en bladerdeeg was een hybride van snack en bakkerskunst en werd een instant hit.  Sindsdien is de klassieke vegetarische snack niet meer weg te denken uit het Nederlandse snacklandschap. Ton van der Aa bedacht bij Swinkels, één van de producenten, dat de tijd rijp was voor een verbetering van de kaassoufflé.

Ik sprak “mister Souflesse” Richard Huisman, inmiddels werkzaam in de sales bij het moederbedrijf Van Geloven, waar Swinkels onder valt, over de eerste ontwikkeling van Souflesse. Hoe wordt iemand snackontwikkelaar? En vooral, hoe verbeter je een klassieker?

 

“De kaassoufflé is meer een allemansvriend, met een milde kaassmaak. De Souflesse is gevuld met oudere kaas en heeft meer karakter”

 

Na 40 jaar de upgrade

Huisman startte in de bakkerij tak van Swinkels, daar lag zijn passie die hij van huis uit had meegekregen. Ondanks dat hij helemaal niet van kaas hield, was hij wel onder de indruk van het plan van zijn baas om zo’n klassieker als de kaassoufflé te verbeteren. “Ik ben in dit vak gegaan om ondernemers te helpen. Ook al was ik geen kaasliefhebber, ik zag hier wel iets dat echt impact kon hebben”.

In 2009 werd de Souflesse op de markt gebracht, veertig jaar na de eerste kaassouffle. Inmiddels is de Souflesse binnen het ´kaassouffléportfolio´ binnen Van Geloven één van de grootste producten aan het worden.

 

Perfecte Verhouding

De kracht van de Souflesse ten opzichte van de kaassouffle zit hem in twee dingen: de smaak en de vorm. “De kaassoufflé is meer een allemansvriend, met een milde kaassmaak. De Souflesse is gevuld met oudere kaas en heeft meer karakter”. Daarnaast zorgt de vorm, langer en smaller dan een klassieke kaassoufflé, ervoor dat de verhouding tussen krokante korst en vloeibare kaas beter is. En het eet dus makkelijker…want iedereen die wel eens ongeduldig een kaassoufflé heeft besteld weet dat je vaak eerst een hap met bijna alleen deeg hebt en dan meteen heel veel superhete kaas. “Een klant op een beurs heeft het zelfs in beschonken toestand getest met de Souflesse. Niks aan de hand”.

 

Nieuwe smaken en internationale kansen

Een grote ontwikkeling is de opkomende internationale vraag. Yes, de kaassoufflé gaat internationaal! Dat begon dichtbij huis in België, wat echt een compliment is want de markt is daar veel kritischer als het op snacks aankomt. Inmiddels worden van Mexico tot Rusland al in grote hoeveelheden mini kaassouflés besteld. Maar hoe vertaal jij dat dan echt goed? Ze zijn daar te vinden onder de internationale naam Cheese Pillows. Het zijn nog wel een beetje het ‘instapmodel’ vertelt Huisman. “We beginnen voor de introductie met een mildere kaassmaak, meer de kaassoufflé dan de Souflesse. Je merkt dat mensen echt moeten wennen aan de smaak, want in Nederland zijn we natuurlijk heel wat gewend als het om kaas gaat”. En hij zelf inmiddels ook, want na jaren in de branche is hij van “geen liefhebber” toch wel tot zeer enthousiast kaasconsument gegaan.

Volgende keer duik ik in de allernieuwste snacks, gepresenteerd naar aanleiding van de snackathon op het Welcome to the Village festival.