‘Één KitKat? Dat is dan vijftien euro alstublieft.’
Nestlé ziet wel brood in de premiumization trend en start in Engeland met de verkoop van artisanale—en customizable—KitKats. De duurste variant mag je zelf samenstellen en kost je omgerekend een euro of vijftien.
De premiumization trend
Premiumization gaat over de overgang van prijs naar waarde. De industriële one-size-fits all benadering, waar KitKat natuurlijk een schoolvoorbeeld van is, gaat op de schop en in plaats daarvan komt er een individuele beleving rond een product. En het is juist die beleving waarvoor de klant bereid is flink meer te betalen. Het is niet de KitKat waar de klant vijftien euro voor betaalt, het is de ervaring van het zelf samenstellen van de smaken en het individueel maken van de verpakking. Een stukje ownership is het eigenlijk.
Hoe werkt het hier?
Op de speciale ‘KitKat Cholocatery’ locaties kunnen klanten op basis van het motto ‘Create Your Own Break’ zelf een reep samenstellen. Ze hebben daarbij de keuze uit bijna 1500 combinaties van smaken (denk aan stukjes karamel-zeezout, geraspte kokos, of rozenbladeren). De verpakking wordt ook afgestemd op het individu met naam en een korte boodschap. Daarnaast komt er ook een limited edition lijn met premium KitKats, waaronder een gin & tonic en een Engelse marmelade smaak. Deze komen in de schappen te liggen bij John Lewis, een keten luxe warenhuizen, en kosten omgerekend achtenhalve euro.
Big in Japan
Dit idee is niet nieuw voor Nestlé. KitKat is met name in Japan ongekend populair. De Cholatery stores zijn daar al jaren onderdeel van het straatbeeld. Maar of de Europeanen ook klaar zijn voor de exclusieve KitKat ervaring moet blijken. Dit experiment loopt tot de kerst.
Foto: Nestlé