Gaat het nou goed met de horecabranche of is het juist kwakkelen geblazen? De omzetten stijgen, maar het volume staat onder druk. Big spenders, de jongere generaties, beknibbelen. Toch is 64% van de horecaondernemers tevreden met de bedrijfsresultaten. Food Inspiration haalt het net op en schetst een beeld van de sector. 

Volume staat onder druk

Horecagroothandels spreken al enkele jaren van volumedruk. De omzet stijgt vooral door hogere prijzen. Het aantal bestellingen en de omvang van de bestellingen groeit maar mondjesmaat of daalt zelfs in sommige gevallen. Dat is vreemd, want het aantal inwoners van ons land groeit wel al jaren. 

Veel consumenten zijn kopschuw. Door gestegen prijzen kopen ze minder. En ze kúnnen ook gewoon minder kopen, omdat de inkomensgroei achterblijft bij de prijsstijgingen. De zogenaamde Frikandellenindex van RTL-Z illustreert dit fraai. In het jaar 2000 kon een consument voor een modaal jaarsalaris ruim 28.000 frikandellen kopen, tegen iets meer dan 18.000 nu. Het gemiddelde salaris steeg sterk, maar de gemiddelde frikandelprijs nog veel sterker.

Lees ook: Kansen en uitdagingen voor de foodbranche in 2025 »

Big spenders beknibbelen

De jongste generaties, de big spenders in foodservice, beknibbelen. Het gaat hierbij om Millennials (geboren vanaf 1980) en Gen Z'ers (1996-2012). Vanwege hun uitgavenpatroon worden ze wel aangeduid als gemaksgeneraties. Hun bezoekfrequentie én gemiddelde besteding daalden in 2024.

"Ik eet gemiddeld één keer per week een avondmaaltijd buiten de deur", zei 43% van Gen Z'ers in 2022. Anno 2024 ligt dit percentage op 25%. Wel raken twintigers, dertigers en beginveertigers langzamerhand gewend aan de hogere horecaprijzen. Hun bezoek aan casual restaurants groeit weer. Aldus de FSIN Foodshopper Monitor.

64% van de horecaondernemers is tevreden

Bijna 64% van de horeca is goed te spreken over het behaalde bedrijfsresultaat in 2024, aldus de Kamer van Koophandel. Dat is het goede nieuws. Maar 29% van de horeca gaat het beduidend minder voor de wind. Het gaat om bedrijven die vorig jaar op de nullijn zaten (geen winst, geen verlies) en bedrijven met een negatief resultaat.

ING komt tot andere cijfers vanwege een andere vraagstelling. Hieruit blijkt: 8% van de horeca kampt met oplopende en problematische schulden. Vorig jaar gingen 377 horecabedrijven failliet. Dat was ten opzichte van 2023 een flinke stijging. Ter vergelijking: in voor-coronajaar 2019 konden 254 horecazaken het niet langer bolwerken.

Economisch vertrouwen van horecaondernemers daalt

Het economisch vertrouwen van horecaondernemers daalde de afgelopen maanden verder onder de rode lijn. Het lag in oktober 2024 11 punten onder de nullijn. Anno februari 2025 is dat 18 punten in de min. Collega’s in bijna alle andere branches, met uitzondering van de landbouw, hebben beduidend meer vertrouwen. Het gemiddelde voor alle bedrijven in Nederland ligt op min 5,4.

De horeca is dus veel minder optimistisch gestemd dan andere sectoren. De vertrouwensindex van het CBS wordt gemaakt uit positieve en negatieve antwoorden die bij onderzoek worden gegeven. De index komt pas in het groen als sprake is van meer positieve dan negatieve reacties.

Veel jonge ondernemers in de horeca

De gemiddelde leeftijd van ondernemers in de horeca is 45. Al was dat vijf jaar geleden nog 46, het is een cijfer dat al tijden tamelijk stabiel is. Oudere ondernemers worden ouder, maar de instroom van jongeren is enorm.

Het aandeel dertig-minners lag in 2015 op 8%, in 2025 is 14% jonger dan dertig. Het aantal begintwintigers (20 tot en met 24) is in deze periode zelfs verviervoudigd. Het aandeel vrouwen (40%) is stabiel, net als het aandeel ondernemers dat niet in Nederland is geboren (31%). Bron: Kamer van Koophandel