Hoe Dalila Sayd leerde dat sociale contactmomenten vaak gepaard gaan met eten, en hoe ze gezonde voeding mogelijk maakt voor alle lagen van de samenleving.

Dalila Sayd (31) groeide op in een gezin van zes kinderen en een alleenstaande Marokkaanse moeder. Ieder dubbeltje moest omgedraaid worden. Verspilling was not done. Eten was er altijd genoeg, maar niet in overvloed. Gezondheid was geen prioriteit, de eerste prioriteit was überhaupt dat ze alle zeven iedere dag weer voldoende te eten hadden. Inmiddels is Dalila uitgeroepen tot voedselveranderaar als onderdeel van de Food100. Met haar bedrijf Het EETschap streeft zij ernaar om mensen uit iedere laag van de samenleving iedere dag genoeg en gezond te kunnen laten eten.

Eten verbindt, maar die verbinding is niet altijd voor iedereen mogelijk

Tijdens haar studententijd leerde Dalila het sociale aspect rondom eten kennen. Iets wat ze van huis uit niet had meegekregen. Ze kwam erachter dat goede voeding, zowel het fysieke als het sociale aspect ervan, een belangrijke voorwaarde is om deel uit te maken van de samenleving. Ze besefte zich hoeveel van haar sociale contactmomenten gepaard gaan met eten. Maar toch is die sociale verbinding voor veel mensen, met name voor mensen met een lager budget, niet toegankelijk.

 

Vanuit dat inzicht richtte zij Het EETschap op, met als doel om ieder mens, uit alle lagen van de bevolking, kennis te laten maken met gezonde voeding en ze van elkaar te laten leren. Met het EETschap faciliteert ze workshops, brainstormsessies en dialogen die bijdragen aan een verbrede kennis en de verbetering van de kwaliteit van gezond eten en maatschappelijke gelijkheid.

Mensen in de bijstand als inspiratiebron inzetten op het gebied van ‘No Waste’

Zo gebruikt ze onder andere de kennis van mensen zoals haar eigen moeder om anderen te inspireren hoe om te gaan met waste. “Wij hebben als maatschappij de luxe om eten weg te gooien. Dat is de reden voor de opkomende trend genaamd “No Waste”. Mensen in de bijstand gaan vaak al heel zuinig met eten om. Waarom gebruiken wij hun kennis niet om in te spelen op de “No Waste” trend?’ aldus Dalila.

Foto: Vita Devies

Vluchtelingen laten kennismaken met Hollandse groenten

Een ander initiatief van Het EETschap is Wortel Schieten, een project dat ze draait samen met studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch en met lokale boeren. Door de vluchtelingen kennis te laten maken met Nederlandse groenten en de Nederlandse eetcultuur, wortelen ze beter in de Nederlandse samenleving. En leren de studenten hoe ze nieuwe plantaardige producten kunnen ontwikkelen met de kennis van deze nieuwe Nederlanders.

Groenten als medicijn

Het nieuwste idee van Het EETschap is om huisartsen groenten als aanvulling of ter vervanging van medicijnen te laten voorschrijven. Een project dat Dalila oprichtte in samenwerking met iResearch. Op die manier kan ieder gezin laagdrempelig toegang krijgen tot de best mogelijke gezondheid.