Je terras is je visitekaartje en bepaalt de eerste indruk van je zaak. Met een goed ingericht horecaterras trek je niet alleen gasten, maar ook omzet. Geen wonder dat steeds meer horecazaken hier slim in investeren. Maar wat zijn de trends? Food Inspiration sprak vier interieurexperts over de terrastrends voor 2025.

Vier experts over de terrastrends voor 2025: 
Rein Rambaldo |
 horecaondernemer en oprichter/designer bij ontwerpbureau De Horeca Fabriek
Marc Schwarte | directeur bij Kaja Interieurs
Wendy Jorna | interieur designer bij Satelliet Meubelen
Beltran Dobao | chief marketing officer bij Fatboy

Dé terrastrends voor 2025

Over een ding zijn de vier experts het roerend eens: het terras verdient (en krijgt) steeds meer aandacht. “Het terras was vroeger bijzaak, maar ondernemers zien nu het omzetpotentieel”, zegt Rein Rambaldo van De Horeca Fabriek. “Als jouw terras er onverzorgd of versleten uitziet, dan geeft dat een slechte eerste indruk. Je terras is je uithangbord. Het is het eerste wat gasten zien, dus daar beoordelen ze je zaak op. Het is dus belangrijk om te investeren in kwaliteit en uitstraling.”

“Een terras gaat langer dan een jaar mee. Logisch: je verandert ook niet ieder jaar je interieur. Maar met de juiste finishing touches kun je toch ieder jaar een frisse look geven. Als je de basis neutraal houdt, kun je met accessoires, of het nou planten, kussens of lampenkappen zijn, makkelijk bij de tijd blijven”, aldus Rambaldo. “Dat zijn niet de grootste investeringen, dus daarin kun je ieder jaar een beetje vernieuwen. Een opgefrist terras is ook perfecte content voor social media: daarmee laat je gasten alvast zin krijgen in de zomer.”

Dolle Diva in Amersfoort (door Satelliet)

TERRASTREND 1: Van binnen naar buiten

De experts zijn het er unaniem over eens: dé belangrijkste trend voor het terras is het doorvoeren van de sfeer en stijl van binnen naar buiten. 

“Het is essentieel dat de sfeer op je terras naadloos aansluit op die van je zaak”, legt Wendy Jorna van Satelliet uit. “Als je erover nadenkt, is dat heel logisch: het zou vreemd zijn als het terras ineens een totaal andere uitstraling heeft dan binnen. Gebruik je binnen bepaalde tinten of materialen of ben je heel uitgesproken in je design, dan voelt het onnatuurlijk om buiten voor iets compleet anders te kiezen. Buiten zijn de keuzes vaak iets ingetogener, vooral qua kleurgebruik, maar het moet wel als één logisch geheel aanvoelen. Dat gaat verder dan alleen kleur. Die eenheid in concept moet je doortrekken in uitstraling, comfort en luxe.” 

Ook Beltran Dobao van Fatboy onderschrijft dit. Fatboy richt zich sinds kort nadrukkelijk op de B2B- en hospitalitysector, ook met een speciaal outdoor-assortiment. “We helpen onze klanten om binnen en buiten op elkaar af te stemmen. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat de materialen weerbestendig moeten zijn. Onze outdoor sofas zijn qua comfort, uitstraling en modulariteit vergelijkbaar met een luxe zitbank voor binnen. Gasten willen ook buiten genieten van maximaal zitcomfort. Daarnaast ontwerpen we ook hybride interieuritems die geschikt zijn voor binnen en buiten. Consistentie in look & feel is belangrijk, zeker in meer high-end settings. Daar wil je dat alles in balans is."

Links: dakterras W Hotel, Edinburgh | Rechts: Waldorf Astoria, Berlijn (door Fatboy)

Rein Rambaldo - De Horeca Fabriek:
“Ik adviseer om terrassen zo vaak en zo snel mogelijk open te gooien. Daarmee laat je zien, we zijn open en je bent van harte welkom.”

TERRASTREND 2: Variatie in zitjes

Een goed terras biedt niet alleen een gezellige sfeer, maar ook variatie in zitmogelijkheden. Verschillende zithoogtes en types zitjes - van loungebanken tot stamtafels en hoge tafels - zorgen voor een dynamische en uitnodigende uitstraling. Intieme hoekjes en nisjes geven gasten een gevoel van geborgenheid en privacy, ongeacht of het superdruk of heel rustig is op het terras.  

Niet elk terras heeft de ruimte om alleen maar intieme zithoekjes te creëren. In zaken waar veel groepen komen en tafels regelmatig aan elkaar gezet worden, is het belangrijk om flexibiliteit te behouden. Rechthoekige tafels zijn dan praktisch, omdat ze eenvoudig kunnen worden samengevoegd. Jorna (Satelliet): “Het draait om de juiste mix. Bedenk waar je het beste ruimte kunt bieden aan groepen en waar je juist wat extra ronde relaxbanken of hoge tafels kunt plaatsen om meer diversiteit in zithoogtes en zitopties te creëren."

Eet- & werkcafé Kleurrijk in Nijverdal (door Kaja) | foto door Mike Rikken

Modulariteit is een belangrijke factor in het efficiënt indelen van je terrasruimte. Veel loungebanken zijn opgebouwd uit losse hoeken en rechte delen die flexibel aan elkaar kunnen worden gezet. Dobao (Fatboy): “Opslagruimte is voor veel horecazaken een uitdaging, daarom zijn stapelbare stoelen, inklapbare en modulaire meubels essentieel. We hebben onze tafels en banken zo ontworpen dat ze eenvoudig aan elkaar gekoppeld kunnen worden voor maximale flexibiliteit.”

Beltran Dobao - Fatboy: 

“Hybride meubels kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast.”

TERRASTREND 3: Kwaliteit boven kwantiteit

Voorheen was de rekensom simpel: hoe meer stoelen, hoe meer omzet. Tegenwoordig ligt die keuze meer genuanceerd. “De tijd dat je één type tafel met vier stoelen uitzocht en er 100 van op je terras neerzet is echt voorbij”, aldus Jorna (Satelliet). Terrassen worden – zeker sinds corona – ruimer opgezet, met meer aandacht voor comfort. Dat kan zelf weer leiden tot een langer verblijf en hogere gemiddelde besteding. “Natuurlijk proberen wij de ruimte zo efficiënt mogelijk in te delen. Als wij kans zien om twee of vier extra zitplaatsen te creëren, dan proberen we dat, omdat we weten hoeveel omzet dat op jaarbasis kan opleveren. Tegelijkertijd heeft een terras met 200 stoelen weinig zin als de keuken er maar 100 aankan.” Dan gaat het ten koste van je kwaliteitsbeleving en met het schreeuwend tekort aan chefs is dat voor horecaondernemers een groeiend probleem. Meer is niet automatisch beter. Horecaondernemers kiezen steeds vaker bewust voor minder, maar beter ingerichte zitplaatsen, zodat service en beleving optimaal blijven.

Ook Rambaldo (De Horeca Fabriek) merkt die verschuiving binnen zijn eigen projecten: “Bij een nieuw project in Den Haag maken wij een bewuste afweging voor een minder vol terras. In theorie zou ik 400 zitplekken op mijn terras kwijt kunnen, maar daarmee zet ik de capaciteit van mijn keuken gigantisch onder druk. Het is maar de vraag of we bij die drukte de kwaliteit kunnen leveren die gasten van ons gewend zijn. Daarom kies ik voor 200 zitplaatsen, zodat iedereen comfortabel zit en we de service hoog kunnen houden. Ik zit liever zeven dagen per week vol, in plaats van te focussen op de maximale piek van vrijdag en zaterdag.”

Restaurant 1821 in Tübingen (door Kaja) | Foto door Menno van der Meulen

Wendy Jorna - Satelliet:
“De tijd dat je één soort tafel kiest met vier stoelen en daar dan honderd stuks van op je terras zet is echt voorbij.”

TERRASTREND 4: Materialen van horecakwaliteit

Materialen en details maken het terras. Door te kiezen voor hoogwaardige, natuurlijke of natuurgetrouwe materialen, creëer je een sfeer die gasten aanspreekt én bijblijft. Het terras moet voelen als een verlengstuk van de zaak, met dezelfde aandacht voor kwaliteit en exclusiviteit. Rambaldo (De Horeca Fabriek): “Een sterk terras begint bij de keuze van de juiste materialen. Dat is best een uitdaging want het moet tegen een stootje kunnen en weerbestendig zijn. Zeker aan de kust met de inwerking van zon, zand en zout. Maar wie om die reden kiest voor goedkope plastic rommel op zijn terras slaat wat mij betreft echt de plank mis. Er zijn tegenwoordig prachtige weerbestendige meubels verkrijgbaar. Sommige kwalitatieve kunststofvarianten zijn nauwelijks van echt te onderscheiden.”

Daarnaast zijn het de details die het verschil maken. Van bestek tot servies en decoratie: alles draagt bij aan de totaalbeleving. Planten en groen maken een terras af. Als je het bijhouden van echte planten te veel gedoe vindt, zijn er tegenwoordig ook kunstplanten van hoge kwaliteit. “Investeer liever iets meer in een paar goede eyecatchers dan in goedkope nepplanten”, aldus Rambaldo. “Sommige ondernemers denken: ‘Ach, mijn gasten letten daar niet op.’ Maar het is juist waar ze naar kijken en wat ze onthouden. Die details bepalen ten dele het succes. Niemand wil een bord omdraaien en zien dat het hetzelfde is als wat thuis in de kast staat. De keuze voor kwaliteitsitems die je niet zomaar in elke achtertuin tegenkomt, geeft je terras de professionele, uitnodigende sfeer die gasten waarderen.”

Valencia in Deventer (door Kaja) | foto door Mike Rikken

Marc Schwarte - Kaja:
“Verwarming is belangrijk voor de beleving op het terras. Je ziet steeds meer verwarmde kussens in plaats van dure inefficiënte gasheaters.”

6x trending op je horecaterras

Van slimme sfeermakers tot duurzame innovaties: zo maak je jouw terras klaar voor 2025.

Groene sfeermakers

Het zijn de grotere elementen die voor de sfeer op een terras zorgen. Planten maken een terras niet alleen gezelliger, maar dragen ook bij aan een natuurlijke en ontspannen sfeer. Als het even kan gebruik je buiten liefst echte planten. “Mooie grote plantenbakken met veel groen zijn een echte sfeerbrenger voor buiten”, vertelt Jorna. "Bij Satelliet werken we samen met Upperbloom. Zij leveren niet alleen planten en plantenbakken, maar bieden ook een onderhoudsservice. Zo wisselen ze seizoensgebonden beplanting, denk aan kerstitems in de winter of zomerbloeiers. Planten die vervangen worden krijgen elders een nieuwe bestemming." Wie niet voor echt gaat, kan tegenwoordig ook kiezen voor neppers die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. 

By Ami Urban Bistro in Rotterdam (door Kaja) | Foto door Mike Rikken

Natuurlijke tinten en pastelkleuren

Terrassen worden steeds stijlvoller, ook aan het strand. Rambaldo (De Horeca Fabriek) ziet dat kleuren daarin een grote rol spelen: “Wat opvalt, is dat terrassen – zeker in het midden en hogere segment – kiezen voor natuurlijke tinten, die rust uitstralen. De over-the-top terrassen vol kleurexplosies die we een aantal jaren zagen, zien we steeds minder. Uiteraard wil je als zaak Instagrammable zijn, maar zonder dat het schreeuwerig wordt."

Toch blijft kleur een belangrijke factor. Schwarte (Kaja) merkt op: “Neutrale tinten blijven populair, maar we zien steeds vaker opvallende kleuraccenten terug in meubelstukken en accessoires, zoals bloemen en planten, kussens, fleecedekens, vloerkleden en tafeldecoratie. Het zorgt dat het terras meer in het oog springt.”

Materialen: natuurlijke look, ronde lijnen

De interieurtrends van binnen vinden hun weg naar buiten. Gestoffeerde banken met vaste kussens vervangen steeds vaker losse kussens, en organische en ronde vormen winnen terrein. Waar klassiek donker rietvlechtwerk verdwijnt, komen lichtere structuren en Ibiza-achtige touw- en bandmodellen op. Rotan-look meubels blijven populair vanwege hun natuurlijke uitstraling.

Satelliet signaleert qua look & feel vier hoofdtrends:

  1. Fluidity brengt beweging en flexibiliteit in het interieur met modulaire meubels en multifunctionele ruimtes. Organische vormen en zachte lijnen zorgen voor een gastvrije, vloeiende uitstraling. Frisse pastelkleuren zoals blauw, mintgroen en vanillegeel, gecombineerd met materialen als glas, staal en fluweel, geven een speelse, moderne sfeer. 

  2. Let’s mingle moedigt gasten aan om samen te komen en de verbinding aan te gaan. Een uitnodigend en dynamisch interieur vol warme kleuren, hippe materialen en zachte vormgeving. Lange tafels, comfortabele banken en gemeenschappelijke zitgedeeltes creëren een sociale dynamiek en een gezellige, gastvrije sfeer.

  3. Boho chic staat voor een nonchalante, stijlvolle outdoor look met een vleugje vrijheid en avontuur. Deze stijl combineert natuurlijke materialen zoals rotan, hout en linnen met lichte, aardse kleuren en subtiele accenten in goud of pastel. 

  4. Transparancy brengt een moderne en frisse sfeer naar buitenruimtes, met meubelen en accessoires die spelen met doorzichten en luchtige vormen. Fijne metalen en lichte materialen worden gecombineerd met strakke lijnen en subtiele patronen. Het resultaat? Een terras dat open en ruimtelijk aanvoelt. Transparancy biedt minimalisme zonder in te boeten aan sfeer en warmte.

Ciao Belli in Breda (door Satelliet)

Duurzaamheid: gerecyclede materialen en hergebruik

Duurzaamheid speelt nog niet de hoofdrol bij de aanschaf van terrasmeubilair, maar het belang neemt toe. Steeds meer bedrijven zetten in op circulaire materialen en hergebruik van meubels om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Jorna (Satelliet): “Wij proberen de trend vooruit te zijn en zetten nu al stappen, bijvoorbeeld door stoelen te maken van gerecycled aluminium. Zodra er duurzamere materialen beschikbaar komen, onderzoeken we hoe we die kunnen toepassen in onze producten.” Satelliet werkt samen met horecameubel-outlet EuroSeat. Zij zamelen overjarige modellen en gebruikte meubels in en bieden deze opnieuw aan. “EuroSeat neemt oud terrasmeubilair retour en bekijkt of het een tweede leven kan krijgen. Zo niet, dan worden de materialen gescheiden en alsnog gerecycled.”

Dobao (Fatboy) ziet deze trend ook: “We maken veel gebruik van kunststof, maar een steeds groter deel van onze collectie is gemaakt van gerecyclede materialen, inclusief de vulling van onze zitzakken. Daarnaast focussen we sterk op kwaliteit en de levensduur van onze producten. Investeren in meubels die jarenlang meegaan is een van de grote duurzaamheidsstappen die horecaondernemers kunnen nemen. Bij onze Palleti-banken kun je bijvoorbeeld eenvoudig de stoffen bekleding vervangen, in plaats van het hele meubel.”

Terras bij Sint Jan in Den Bosch (door Fatboy)

Sfeerverlichting

Licht is een gamechanger voor de sfeer op het terras, vooral in de avonduren. Dobao (Fatboy): "De juiste verlichting kan een plek echt naar een hoger niveau tillen. Sommige terrassen gebruiken alleen functioneel licht, terwijl anderen juist een warme, dimbare sfeer creëren. In de trend van ‘binnen naar buiten’ is verlichting lange tijd ondergeschikt geweest, maar het maakt een enorm verschil in beleving.”

Verwarmde kussens

Terrasheaters verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld vanwege hun hoge energieverbruik en inefficiëntie. Schwarte (Kaja) ziet de opkomst van verwarmde kussens als een slimme investering: "Verwarmde kussens zijn niet alleen duurzamer, maar ook economisch slim. Ze verwarmen direct het lichaam, in plaats van de buitenlucht. De aanschaf is even een investering, maar die verdien je binnen zo'n anderhalf jaar terug – nog los van de extra omzet doordat gasten langer blijven zitten."